Bükreş’te Tuna Haftası

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Macar Kültür Merkezi, Türkiye Avrupa Vakfı ve Kalem Ajans iş birliğiyle "Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog" programı kapsamında 17-22 Şubat tarihleri arasında Bükreş’te bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

"Zaman İçinde Tuna" Fotoğraf Sergisi

Tuna Dalgaları Boyunca Kültürlerarası Diyalog projesi etkinlikleri, 18 Şubat Pazartesi günü Macar Kültür Merkezinde "Zaman İçinde Tuna" adlı fotoğraf sergisiyle başladı. Fortepan Arşivi'nde yer alan 1990 yılı öncesine ait Tuna fotoğraflarından oluşan serginin küratörlüğünü Virágvölgyi István yaptı.

Sergi açış konuşmalarını Bükreş Macar Kültür Merkezi Müdürü Kósa András László, İstanbul Macar Kültür Merkezi Müdürü Gabor Fodor ve Bükreş Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Melda Mantı yaptılar. Konuşmalarda Tuna Nehrinin geçtiği 10 ülkeyi birleştirici etkisine değinildi. Yoğun katılımla gerçekleşen sergi açılışının ardından Macar müzik grubu "Babra" Balkan müzikleriyle davetlilere keyifli anlar yaşattı.

"Tuna Nehrine Öyküler" Kitabı Tanıtımı

Proje kapsamında gerçekleştirilen öykü yarışmasında dereceye giren on hikaye "Tuna Nehrine Öyküler” adıyla kitaplaştırıldı. 19 Şubat Çarşamba günü, Türkçe-Macarca-İngilizce olarak üç dilde basılan kitabı, Kalem Ajans’tan Mehmet Demirtaş ve Ece Erdoğuş aynı günde üç farklı söyleşiyle katılımcılara tanıttı. Tarih Fakültesi Türk Araştırmaları Merkezinde akademisyen ve öğrencilerle, Maarif Kolejinde öğrencilerle ve ardından Bükreş Yunus Emre Enstitüsünde edebiyatseverlerle söyleşiler gerçekleştirildi. Üç programda da katılmcılara kitaplar hediye edildi.

Mehmet Demirtaş, kitabın baskıdan yeni çıktığını ve ilk kez Romanya’da okurla buluştuğunu vurguladı. Ece Erdoğuş söyleşisinde edebiyatın, sosyal medyada yansıyan mutlu hayat görüntülerinin aksine hayatı tüm gerçekliğiyle anlattığına ve kültürleri yakınlaştırmada en önemli araç olduğuna değindi. Katılımcılara kendi kitaplarından da hediye eden yazarın imza etkinliğiyle program son buldu.

 

"Kültür Operatörleri Kapasite Gelişimi” Eğitimi

Projenin bir diğer ayağı olan ve ilki Budapeşte’de yapılan "Kültür Operatörleri Kapasite Gelişimi” Eğitimi 21-22 Şubat tarihlerinde Bükreş’te gerçekleştirildi. Türkiye’de de gerçekleştirilmesi düşünülen eğitimde Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan katılımcılara bireysel ve kurumsal kapasitelerini geliştirmeleri, projelerini finanse etmek için yeni fırsatlar aramaları ve bulmaları noktasında bilgiler verdi.

 Bükreş Yunus Emre Enstitüsünde iki gün süren eğitime kültür operatörleri, sanatçılar, bilim insanları ve işletmeciler katıldı.

İki gün süren eğitim boyunca kültür politikaları ve yönetimi, kurumsal değerler, proje oluşturma, arşivleme ve bilgi yönetimi gibi pek çok konuda teorik ve uygulamalı çalışmalar yapıldı.

Diğer Etkinlikler

Paris Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) diplomat adaylarına yönelik projesi kapsamında İstanbul'a gelen Fransız...

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türkiye ve AB’den sağlanan ortak fonla yürütülen AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog (KAD...

AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programı Dijital Eğitim Kursundan 45 Yunus Emre Enstitüsü çalışanı mezun oldu....

Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse...