Çanakkale Şehitleri Tüm Dünyada Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Dünyanın dört bir yanında Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yılı kutlandı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü dolayısıyla, Avrupa'nın birçok ülkesinde törenler yapıldı, çeşitli etkinlikler ve konferanslar düzenlendi. Yunus Emre Enstitüsünün dünya genelindeki merkezlerinde Çanakkale şehitlerini anmak için birçok etkinlik gerçekleştirildi. 

İRLANDA'DA "YÜREKLERDE AKİF DİLLERDE HÜRRİYET" TEMALI PROGRAM DÜZENLENDİ

Türkiye'nin Dublin Büyükelçiliğinde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü ile Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü kapsamında "Yüreklerde Akif Dillerde Hürriyet" temalı program düzenlendi.

Türkiye'nin Dublin Büyükelçisi Hakan Olcay'ın ev sahipliğinde düzenlenen törene, Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen tüm Mehmetçikler ile terör örgütleri PKK ve FETÖ'yle mücadelede şehit olanlar rahmet, minnet ve şükranla yad edildi.

Törende, İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy da anıldı.

Törene, büyükelçilik mensuplarının yanı sıra Dublin Yunus Emre Enstitüsü ve THY Dublin Ofisi yetkilileri ile İrlanda'da yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşuyla başlayan törende, günün anlam ve önemine binaen çeşitli konuşmalar ve film gösterimi yapıldı.

ROMANYA'DA TÖREN DÜZENLENDİ

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi vesilesiyle Romanya'nın başkentindeki Bükreş Türk Şehitliği'nde bir tören düzenlendi.

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçiliği tarafından düzenlenen törende, Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz ve Askeri Ataşe Albay Alper Dilsiz günün anlam ve önemine binaen birer konuşma yaptı.

Öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten şiirler okuduğu törende ayrıca şehitler için dua edildi.

"Allah bu millete tekrar İstiklal marşı yazdırmasın"

Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Sanski Most şehri yakınlarında, Fatih Sultan Mehmed’in 1463 yılında Kamengrad’ı fethi sırasında şehit düşen askerler anısına yaptırılan Türk Şehitliği Anıtı’nda tören düzenlendi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ve Türk kurumlarının temsilcilerinden oluşan heyet daha sonra Fatih Sultan Mehmed’in ordusuyla birlikte cuma namazı kıldığı Musalla mevkisine geçerek burada Çanakkale şehitleri için dua etti.

Mehmet Akif Ersoy’un güzel bir sözü olduğunu belirten Girgin, “Sahipsiz vatanın batması haktır, sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Şehit ve gazilerin vatana canlarıyla sahip çıktıklarını anlatan Girgin, “Bugün burada Bosna Hersek’in ve Türkiye’nin kahraman Türk silahlı kuvvetlerinin, emniyet güçlerinin, halkının tüm savaşlarda, savaşlar dışında bir musibet olan terörle mücadelede canlarını kaybeden bütün şehitlerimizi minnetle ve rahmetle anıyoruz.” dedi.

Bosna Hersek ve Türkiye'de barış olması dileği ile Mehmet Akif Ersoy’un sözünü tekrar eden Girgin, “Allah bu millete tekrar İstiklal marşı yazdırmasın.” ifadelerini kullandı.

BELGRAD'DA "DİNSER ŞAHİN'İN GELİBOLU RESİMLERİ" SERGİSİ

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi kutlamasında, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy’un katılımıyla Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlen "Dinser Şahin'in Gelibolu Resimleri" sergisinin açılışı yapıldı.

AFGANİSTAN'DA, ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ'NİN İÇİN TÖREN

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Afgan-Türk Maarif Okulları Aryana Erkek Lisesinde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü dolayısıyla tören gerçekleştirildi.

Törene, Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği Müsteşarı Emre Manav, TİKA Kabil Koordinatörü Zühtü Çal, Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Afganistan Ülke Temsilcisi Salih Sağır, Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Sinan Uyar, Eğitim Müşaviri Cengiz Aydemir, Yunus Emre Enstitüsü Kabil Müdürlüğü ve Türk Kızılay temsilcileri katıldı.

Tören, şehitlerin ruhu için Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Afgan-Türk Maarif Okulları Aryana Erkek Lisesi Müdürü İbrahim Fatih Güçlü, törende yaptığı konuşmada, güçlü silahlara rağmen Müslümanların Çanakkale Savaşı'nda çok önemli bir ders verdiğini söyledi.

Güçlü, birlik ve beraberliğe dikkat çekerek, Çanakkale Savaşı'nda tüm dünyaya nasıl bir destan yazılacağının öğretildiğini vurguladı.

Askeri Ataşe Uyar ve Eğitim Müşaviri Aydemir de, Çanakkale savaşıyla ve yaşanan kahramanlıklarla ilgili birer konuşma yaptı.

Son olarak TMV Afganistan Direktörlüğü Müşaviri Halilullah Resuli, Çanakkale savaşında Afgan halkının verdiği desteği anlattı.

Şiir dinletisiyle devam eden tören toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

LÜBNAN'DA ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ İÇİN ETKİNLİK DÜZENLENDİ 

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü münasebetiyle anma töreni düzenledi.

Törene Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü İbrahim Furkan Özdemir, Lübnan TİKA Koordinatörü Orhan Aydın, Lübnan Üniversitesi Türkoloji Bölümü Başkanı Savsan Ağababa, Türkoloji öğrencileri ve öğretim görevlileri katıldı.

Büyükelçi Ulusoy, törende yaptığı konuşmada, "Kurtuluş savaşında, Yemen'de, Ege'de, Kıbrıs'ta, Güneydoğu Anadolu'da büyük destanlar yazıp büyük kahramanlıklar kaydeden tüm asker, polis, diplomat ve öğretmen şehitlerimizi yad etmek için buradayız." dedi.

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılan Çanakkale destanının milletin hafızasında her zaman taze kaldığını belirten Ulusoy, üzerinden geçen yıllara rağmen zaferin hala coşku ile anıldığını dile getirdi.

Büyükelçi Ulusoy, Çanakkale Zaferi'nin derin kardeşliği temsil eden bir destan olduğunu vurgulayarak, "Büyük imkansızlıklara rağmen milletimizin bağımsızlığını, onurunu ve vatanını korumak için yapabileceği fedakarlıkları gözler önüne seren şanlı bir zaferdir." ifadelerini kullandı.

Ulusoy ayrıca, Yunus Emre Enstitüsüne etkinliğe ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.

Etkinlik, Lübnan Üniversitesi Türkoloji Bölümü Başkanı Ağababa'nın yaptığı konuşma ve öğrencilerin okuduğu İstiklal Marşı ve şiirlerle sona erdi.
 

FAS’TAKİ TÖRENE YOĞUN İLGİ
 

Türkiye’nin Rabat Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü Rabat Türk Kültür Merkezi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yılı dolayısıyla Fas’ın başkenti Rabat’ta tören düzenledi.

Türkiye'nin Rabat Büyükelçiliği konutunda düzenlenen törene Büyükelçi Ahmet Aydın Doğan, Rabat Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Erkan Gökbulak, Yunus Emre Enstitüsü Rabat Koordinatörü Ensar Fırat ile Türk kurumlarının temsilcileri, Türk iş insanları ve Fas’ta yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

Çanakkale şehitlerinin anısına saygı duruşuyla başlayan tören, İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim okunmasıyla devam etti.

Büyükelçi Doğan, "Bugün burada Türk vatanının birliği ve bağımsızlığı için canlarını feda eden şehitlerimizi andık. Yunus Emre Enstitüsü Rabat Türk Kültür Merkezinin katkılarıyla güzel bir program gerçekleştirmiş olduk." dedi.

Doğan, programa Rabat ve Kazablanka kentlerinde yaşayan Türk vatandaşlarının katıldığını belirtti.

Çanakkale Savaşı'nı anlatan sinevizyon gösterisinin yapıldığı programda İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’dan da şiirler okundu.
Programda ayrıca Anadolu Ajansının Çanakkale Savaşı için hazırladığı fotoğraf albümü sergilendi.

DAKAR'DA ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANILDI

Dakar Yunus Emre Enstitüsünde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

Törene Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Ahmet Kavas, Dakar Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Levent Sabahattin Güldağı, Yunus Emre Enstitüsü Dakar Direktörü Merve Işık Elsıkma, Türk kurumlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Çanakkale şehitlerinin anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Törende, Güldağı, Çanakkale Zaferi'ni anlatan Fransızca sunum yaptı. Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Kavas da konuşmasında Çanakkale şehitlerini andı.

Program, verilen kokteylin ardından sona erdi.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Brüksel'de 16 Nisan 2024 tarihinde düzenlediği etkinliğe Belçika'nın sanat...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

İngiltere'de geleneksel hale gelen "Ramazan Çadırı Projesi" etkinliği kapsamında, başkent Londra'nın ünlü Trafalgar...

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...