Çin’in Büyük Kanal Havzası Deniz Aşırı Turizm Tanıtım Sezonu Açılış Töreni’nde Türkiye Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Çin’in Shandong Eyaleti’nde bulunan Liaocheng şehrinde Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 20 Temmuz 2022 tarihinde Büyük Kanal Havzası Deniz Aşırı Turizm Tanıtım Sezonu Açılış Töreni gerçekleştirildi.

TÜRKİYE VE TÜRK KÜLTÜRÜ TANITILDI

Çin’in meşhur Sarı Nehri ile kanalın kavuşma noktası olan Liaocheng şehrinde düzenlenen programa Çin Halk Cumhuriyeti KTB yardımcısı Zhang Xu (Jang Şu) başta olmak üzere bölgedeki üst düzey yerel yöneticiler ve medya mensupları  katılıp açılış konuşmaları yaptılar. Program açılışında Yunus Emre Enstitüsü adına da bir konuşma ve sunum yapıldı. Sunumda Türkiye ve Türk Kültürü hakkında bilgiler verildi.

Program;  Çin’in ülke dışındaki kültür merkezlerinin ve turizm ofislerinin bağlı olduğu ve Çin KTB bünyesinde yer alan NICE (Network of International Cultural Link Entities) isimli kuruluşun organizasyonuyla gerçekleşti. Düzenlenen program sonrasında da basın mensupları Pekin Yunus Emre Enstütüsü Koordinatörü Tayfun Kalkan ile röportajlar yaptı.

Bugün de etkin olarak kullanılan Çin Büyük Kanalı; sadece Çin’in değil insanlık tarihinin medeniyet yolculuğunda önemli ve tarihi bir su yolu ulaşım eseri olarak biliniyor.

Tarihi 1.500-2.000 yıl evveline dayanan Çin Büyük Kanalı, tarihi insan eliyle inşa edilmiş ve bugün de etkin olarak kullanılan dünyanın en uzun su yolu olarak tarih sahnesinde yerini aldı. Pekin’den başlayarak Çin’in en önemli şehirlerini ve havzalarını birbirine nehirler ve göller üzerinden bağlayan kanal, bereket ve tarım merkezi olması yanında tarihi süreç içinde büyük bir kültür mirasının ortaya çıkmasına da sebep oldu. Bu özellikleri nedeniyle kanaü, etrafındaki onlarca tarihi ve kültürel eserle 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde tescil edildi.  Kanalın büyük bir bölümüne ev sahipliği yapan Shandong Eyaleti, Çin kültürünün temsilcilerinden düşünür Konfüçyüs ve onun takipçisi Mencius’un de memleketidir. Bölge aynı zamanda kadim Çin toplumunun adab-ı muaşeret kurallarının oluştuğu yer olarak da biliniyor.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Brüksel'de 16 Nisan 2024 tarihinde düzenlediği etkinliğe Belçika'nın sanat...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

İngiltere'de geleneksel hale gelen "Ramazan Çadırı Projesi" etkinliği kapsamında, başkent Londra'nın ünlü Trafalgar...

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...