Cumhurbaşkanı Erdoğan: YEE, Hindistanlı öğrencilere Türk Dili ve Edebiyatı dersleri veriyor

Yazıcı-dostu sürüm

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Hindistan’da “Yunus Emre Enstitüsünün iş birliğiyle başlatılan Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı kapsamında Türkiye'den gelen okutmanlar Hindistanlı öğrencilere lisans düzeyinde Türk Dili ve Edebiyatı dersleri veriyor.” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Jamia Millia İslamia Üniversitesi'nce kendisine fahri doktora tevdi edilmesi dolayısıyla düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

Jamia Millia İslamia Üniversitesinin genç dimağları eğitmek amacıyla kurulduğunu belirten Erdoğan, "Böylesi köklü, yüksek ve saygın eğitim öğretim kurumu tarafından şahsıma fahri doktora unvanı verilmesi beni ayrıca memnun etmiştir. Şahsıma gösterdiniz teveccüh için en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Şahsımdan öte bu fahri doktorayı da milletim adına alıyorum." ifadesini kullandı.

Aralarındaki uzak mesafeye rağmen Hindistan ile Türkiye ilişkilerinin köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, bölgede 350 yıl hüküm süren Babür devletinin kuruluşunda Anadolu'daki Osmanlıların çok ciddi destekleri bulunduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tac Mahal'in Türkiye'nin her köşesinde yüzlerce eseri bulunan Mimar Sinan'ın talebeleri tarafından inşa edildiğine dikkati çekerek, "Eserin banisi Şah Cihan'ın Osmanlı'ya olan muhabbetini bugün de saygıyla hatırlıyoruz. Osmanlı'nın son dönemlerindeki en önemli padişahı olan Abdülhamid Han'ın iade-i ziyaret için Japonya'ya gönderdiği Ertuğrul Fırkateyni 128 yıl önce Bombay Limanı'nda heyecanla ve samimi bir muhabbetle karşılanmıştır." diye konuştu.

İstiklal Harbi"nin yürütüldüğü dönemde Hindistan halkının Türkiye'ye verdiği desteği unutmanın asla mümkün olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'nı 1922 yılında zaferle sonuçlandırması, Hindistan halkının kendi bağımsızlık mücadelesine de ilham kaynağıdır." dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kültür ve eğitimin Hindistan ile Türkiye arasında büyük potansiyel barındıran alanların başında geldiğine işaret ederek, Hindistan Cumhuriyeti'nin ilk kültürel iş birliği anlaşmasını 1951 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile imzalamasının tesadüf olmadığını aktardı.

Yunus Emre Enstitüsü okutmanları Hindistanlı öğrencilere Türk Dili ve Edebiyatı dersi veriyor

Jamia Millia İslamia Üniversitesinde, Yunus Emre Enstitüsünün iş birliğiyle başlatılan Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı kapsamında Türkiye'den gelen okutmanların Hindistanlı öğrencilere lisans düzeyinde Türk Dili ve Edebiyatı dersleri verdiğini aktaran Erdoğan, Türkiye'de de 118'i Türkiye'nin sağladığı burslarla olmak üzere, 171 Hindistanlı öğrencinin yükseköğrenim gördüğünü bildirdi.

Erdoğan, Hindistan'da Türkiye burslarına olan ilginin katlanarak artıyor olmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederek, bu yıl başvuru sayısının 589 olarak gerçekleştiğini, bu sayının daha da artmasını arzu ettiklerini belirtti.

"Yakın iş birliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç var"

Türkiye'de öğrenim gören Hindistanlı gençlerin her birini ortak gelecek adına çok önemli bir yatırım olarak gördüklerini anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu öğrenciler eğitimlerini tamamladıktan sonra nitelikli insan kaynağı olarak Hindistan'a en iyi şekilde hizmet edecekler. Dostluğumuzun daim kılınması için ortak tarihimizin genç nesillere aktarılması da sorumluluklarımız arasındadır. Bu güzide üniversite gibi kurumlar genç ve dinamik nüfuslara sahip Türkiye ve Hindistan'ın geleceğine ışık tutarken, geleceği hazırlama noktasında ortak tarihi yaşatacaklardır. Farklılıklar değil, müşterekler üzerinden yürüteceğimiz çalışmalardan çok kısa sürede her iki ülkenin de faydasına önemli neticeler elde edeceğimize inanıyorum.”