“Daha Fazlasını Keşfet”

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından her sene düzenlenen yaz okulları bu sene 5 farklı kategoride gerçekleştirilecek.

60’tan fazla ülkeden 200’e yakın katılımcı Türkçe Yaz Okulu’nun yanı sıra “Türk Sineması”, “Türk Edebiyatı” ve “Dünya Kültür Mirasında Türkiye: Arkeoloji” ve “TABİP Bilim” Yaz Okulları ile Türkiye’yi yakından tanıma fırsatı yakalayacak.

Yurt dışında bulunan Türk kültür merkezlerinde Türkçe öğrenen kursiyerler, 08 Temmuz-04 Ağustos 2019 tarihleri arasında düzenlenecek “Türkçe Yaz Okulu” ile Türkçelerini geliştirmelerinin yanı sıra Türkiye’nin kültürel ve tarihî birikimini yerinde görme fırsatı yakalayacaklar. Başvuru döneminde “Türk Sineması”, “Türk Edebiyatı” ve “Dünya Kültür Mirasında Türkiye: Arkeoloji” Yaz Okulları için 141 farklı ülkeden 7500’e yakın açık başvuru arasından seçilen 75 katılımcı ise 22 Temmuz-04 Ağustos 2019 tarihleri arasında, alan çalışmalarına katkı sunacak eğitim programları ile birlikte Türkiye’yi yerine keşfedecek.

Dünya toplumlarının birbirlerini tanımalarına da olanak sağlayan programın ardından gençler, Türk kültürüne dair biriktirdikleri eşsiz hatıralarla birlikte birer gönüllü Türkiye elçisi olarak, 2 Ağustos Cuma günü İstanbul’da düzenlenecek kapanış programı ile veda edecekler.

10 Yıllık Gelenek

Enstitünün 10. yaşında 10’uncusu düzenlenen  “Türkçe Yaz Okulu” ile Türkiye’yi ve Türk dilini yaşayarak öğrenme fırsatı yakalayan öğrenciler ülkemizin tarihî, coğrafi ve kültürel birikimlerini farklı şehirlere düzenlenecek gezi programları ile yakından tanıma şansına sahip olacak. İletişim dili olarak Türkçenin kullanıldığı programda, Enstitünün yurt dışındaki kültür merkezlerinde verilen Türkçe kurslarını başarı ile tamamlayan B1 ve üzeri seviyede Türkçe öğrenmiş ve henüz Türkiye’yi görme fırsatı bulamamış farklı meslek gruplarından gençler yer alacak.

Enstitü uzmanları tarafından hazırlanan program kapsamında dil eğitimlerine hızlandırılmış kurslarla devam edecek olan öğrenciler, Türkçe dil seviyelerini geliştirme imkânı bulurken atölyelerde zenginleştirilen programda Türkiye’nin kültürel birikimini mutfağında tanıyacak. İstanbul’dan Bartın’a, Bursa’dan Amasra’ya, Bolu’dan Ankara’ya Türkiye’nin farklı şehirlerini gezecek öğrenciler Türkiye’nin tarihî ve turistik zenginliğini yerinde keşfederken Türk dilini yaşayarak öğrenme fırsatı elde edecek.

Türk Edebiyatına Keyifli Yolculuk

Yurt dışında en az B2 düzeyinde Türkçe bilgisine sahip, Türkoloji bölümlerinin son sınıflarında okuyan ya da mezun, Türkçe edebi eser, dizi, film çevirisi yapmak isteyen ya da Türkçe ile ilgili çalışmak isteyen akademisyen ya da akademisyen adayları “Türk Edebiyatı Yaz Okulu” programında bir araya gelecek. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla 25 ülkeden 25 katılımcı ile bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek programda İstanbul’un muhtelif mekânlarında edebiyatla iç içe iki hafta geçirecek katılımcılar, edebiyat dünyasının önemli isimleri ile de bir araya gelecek.

Dünya Kültür Mirasında Türkiye

Yurt dışında Türkiye’nin kültürel mirasının daha yakından tanıtılması amacıyla düzenlenen “Dünya Kültür Mirasında Türkiye-Arkeoloji Yaz Okulu” bu yıl ilk kez kültürel mirasa ve arkeolojiye meraklı üniversite öğrencilerini Türkiye’de buluşturuyor.

Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın akademik danışmanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çorum Valiliği iş birliklerinde gerçekleştirilecek programda yurt dışındaki üniversitelerin arkeoloji, kültürel antropoloji, sanat tarihi, tarih, halkbilim, coğrafya gibi sosyal bilimler alanlarında eğitim alan farklı ülkelerden 25 öğrenci, Anadolu’nun geniş yelpazedeki kültürel birikimini yerinde tanıyacaklar.

Anadolu uygarlıkları arkeoloji, tarih, sanat tarihi ve mimarlık alanlarında akademisyenler, kazı başkanları, alan uzmanları, müze idarecileri tarafından verilecek seminerler ile zenginleştirilen programda, kazı alanları ve ören yerleri için hazırlanan belgesel ve film gösterimleri; Troya, Efes, Göbeklitepe, Boğazköy-Hattuşa Ören Yerleri; Troya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Zeugma, Şanlıurfa, Çorum ve Boğazköy Müzeleri gezileri; İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Kütüphanesi ziyaretleri ile Çanakkale, İzmir, Şanlıurfa, Gaziantep, Ankara, Çorum, İstanbul’u yakından tanıyacaklar.

Türk Sinema Mazisi, Bugünü ile Buluşuyor

Türkiye’nin sinema birikimini dünya ile paylaşmak ve Türk sinemasını daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlenen ilki 2018 yılında düzenlenen “Türk Sineması Yaz Okulu”, bu yıl da Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün destekleriyle İstanbul Şehir Üniversitesi iş birliğinde düzenlenecek.

İstanbul Şehir Üniversitesinin Dragos yerleşkesinin ev sahipliği yapacağı programda, sinema alanında eğitim almış 25 kişi akademisyen, yönetmen, oyuncu ve eleştirmenlerin vereceği seminer ve söyleşilerin yanı sıra geçmişten bugüne Türk sinemasının tarihini yansıtan başyapıtlarının gösterimi ve İstanbul’un önemli film mekânları, film yapım mekânları, sinemalar, sinema müzelerine düzenlenecek gezi programları ile Türk sinemasının izini sürecek.

Bilim Dolu Bir Yaz

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında Uzay ve havacılık alanında Türkiye’nin önde gelen üniversite ve şirketlerinin katkılarıyla bu yıl ilki gerçekleştirilecek TABİP Summer Science Academy (TABİP Akademi Yaz Okulu-TSA), 15 öğrenciye eşsiz bir deneyim sunacak.

Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri tarafından verilecek olan teorik bilgileri, ülkemizin havacılık ve uzay alanında lider kurumlarını ziyaret ederek pratikte görme ve test etme imkânı sunan TSA, 22 Temmuz – 4 Ağustos 2019 tarihleri arasında düzenlenecek.

Akademik deneyimin yanı sıra katılımcılarına kültürel bir deneyim sunmayı da hedefleyen TSA, gerçekleştireceği gezi programları ile ülkemizin doğal ve tarihi güzelliklerini yurtdışından gelecek olan öğrencilerinin beğenisine sunarak bu alandaki misyonunu da yerine getirmiş olacak.