Doç. Dr. Özge Karadağ Çaman, 10. Sağlık Zirvesi'nde

Yazıcı-dostu sürüm

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsünde görevli öğretim üyesi Doç. Dr. Özge Karadağ Çaman, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen 10. Sağlık Zirvesi'ne katıldı.

Türkiye'yi temsilen "Genç Lider Hekim" olarak yer aldığı zirvede açış konuşması yapan Çaman, sağlık alanında dünya geneline odaklanmayı dilediğini dile getirdi.

Yunus Emre Enstitüsünce Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) tarafından desteklenen Doç. Dr. Çaman, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin sadece teorik olarak değil, somut eylemler üzerinden konuşulması gerektiğini vurguladı.

Savunmasız ya da dezavantajlı nüfus grupları ve insanlar arasında yaşanan eşitsizliklerin nasıl azaltılabileceği konusunda, kaynak ve deneyimlerin paylaşılacağı bir zirve dilediğini aktaran Çaman, "tek sağlık" kavramına da dikkat çekti. Hayvan, bitki ve çevre sağlığını korumadan, insan sağlığını tek başına korumanın mümkün olmadığına dikkat çeken Çaman, “Bu nedenle, 'tek sağlığı' geliştirmek için atmamız gereken somut adımları ve tüm politikalarda tek sağlık anlayışını nasıl hayata geçirebileceğimizi tartışmamız gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Çaman, tüm küresel sağlık konularının temelinde dünya barışının yattığına işaret ederken, küresel sağlık hedeflerine ulaşmada dünya barışının vazgeçilmez bir gereklilik olduğuna vurgu yaptı.  

Gençler, göçmenler, mülteciler ve engelli bireyler başta olmak üzere savunmasız ve dezavantajlı grupların sağlığı ve sağlık hizmetlerine erişimi, sağlık hizmetlerine toplumun katılımı, sağlığı geliştirme, toplumun ruh sağlığı, sağlıklı kentler ve sürdürülebilir kalkınma konularında çalışmalarını sürdüren Çaman, üniversitedeki araştırma ve eğitim görevinin yanı sıra çeşitli Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, Avrupa Birliği (AB) kuruluşları, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına 15 seneden uzun süredir halk sağlığı konularında danışmanlık yapıyor.