Doha’da Ramazan Coşkusu

Yazıcı-dostu sürüm

Katar’ın başkenti Doha’daki Yunus Emre Enstitüsünde Ramazan ayı boyunca birbirinden renkli birçok faaliyet düzenlendi. İftar programlarının yapıldığı etkinliklerde Türk kültüründe Ramazan ayında gerçekleştirilen faaliyetlere de yer verildi.

NEY DİNLETİSİ VE İFTAR PROGRAMI

Doha Yunus Emre Enstitüsü binasında Ramazan buluşmaları etkinlikleri kapsamında 3 Nisan 2022 tarihinde Neyzen Sinan Söyler ve Tabla Sanatçısı Santosh Kulkarni tarafından ney dinletisi gerçekleştirildi. Ardından Türkiye Maarif Vakfı burslusu Katar Üniversitesi öğrencileri için bir iftar programı düzenlendi. Programa T.C. Doha Büyükelçisi Dr. M. Mustafa Göksu ve Hanımefendi Kübra Göksu iştirak etti.

KARAGÖZ VE HACİVAT GÖSTERİSİ

Ramazan etkinlikleri kapsamında T.C. Doha Büyükelçiliğimizin himayesinde Doha Yunus Emre Enstitüsü binasında ve T.C. MEB Katar Türk Okulunda “Karagöz İstanbul Gezgini” adlı geleneksel Türk gölge oyunu gerçekleştirildi.

Etkinlik, Doha Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan’ın açılış konuşması ile başladı. 6 Nisan 2022 tarihinde Doha Yunus Emre Enstitüsü binasında gerçekleştirilen etkinlikte misafirlere Karagöz ve Hacivat ile ilgili kısa tanıtım yapıldı. Sonrasında Hayalî Cemal Fatih Polat kendi yazdığı ve yönettiği “Karagöz İstanbul Gezgini” isimli Karagöz gösterimini gerçekleştirdi. İstanbul’u tanıtmayı hedefleyen oyunun hikâyesi ise şöyle özetleniyor: Karagöz ve Hacivat İstanbul’a gitmeye karar verir. Karagöz Alman Çeşmesi, Galata Kulesi, Kız Kulesi ve İstanbul’un birçok yerini gezerken Türk kültürünün en önemli ve dünyaca ünlü olan sanatçıları ile karşılaşır.

Programın sonunda Karagöz gösterimini heyecanla izleyen çocuklar için bir de Karagöz ve Hacivat atölye çalışması yapıldı. Atölyede her çocuk kendi Karagöz tasvirini yaptı.

İkinci Karagöz gösterimi ise 7 Nisan’da T.C. MEB Katar Türk Okulunda gerçekleştirildi. Etkinliğe T.C. Doha Büyükelçimiz Dr. M. Mustafa Göksu ve Eğitim Müşaviri Musatafa Adaş katıldı. Etkinlik esnasında Katar Müzeleri kurumuna bağlı olan “Years of Culture” (Kültür Yılları) projesinin çekim ekibi tarafından fotoğraf ve video çekimi yapıldı. T.C. Doha Büyükelçimiz Dr. M. Mustafa Göksu ve Hayalî Cemal Fatih Polat ile röportaj gerçekleştirildi. “Years of Culture” isimli internet sayfasında ve sosyal medyada Karagöz kültürünü tanıtan paylaşımlar yapılacak.

“KÜLTÜRÜMÜZDE RAMAZAN” KONFERANSI VE İFTAR PROGRAMI

Doha Yunus Emre Enstitüsünde binasında 7 Nisan 2022 tarihinde Katar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Ethemoğlu tarafından, “Kültürümüzde Ramazan” adlı konferans gerçekleştirildi. Programda Türk kültüründe Ramazan ayının önemi konuşuldu. Sonrasında Katar Üniversitesinde okuyan Katarlı ve Türk öğrenciler ile bir iftar programı düzenlendi.

Programa T.C. Doha Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Mustafa Adaş katıldı.

UD DİNLETİSİ VE İFTAR PROGRAMI DÜZENLENDİ

Doha Yunus Emre Enstitüsü binasında 16 Nisan’da Ud Dinletisi ve İftar Programı düzenlendi. Katar Üniversitesi öğrencisi Muharrem Kazım Dinç tarafından ud dinletisi icra edildi. İftar programına T.C. Doha Büyükeliçisi Dr. M. Mustafa Göksu ve eşi Kübra Göksu katıldı. Programda Katar Üniversitesi öğrencileri, Doha Enstitüsü öğrencileri ve Katar’da mukim Türk vatandaşları bir araya geldi.

KÜLTÜR VE EDEBİYAT SOHBETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

T.C. Doha Büyükelçiliği İçişleri Müşaviri Lütfi Çiçek’in konuşmacı olarak katılımıyla 25 Nisan 2022 tarihinde "Kültür ve Edebiyat Sohbeti" isimli program gerçekleştirildi.
 

Program, Doha Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan’ın açılış konuşması ile başladı. Sonrasında Lütfi Çiçek kendi yazdığı üç eser ile ilgili tanıtım yaptı ve katılımcılardan gelen sorulara cevap verdi. Etkinliğe katılan T.C. Doha Büyükelçisi Dr. M. Mustafa Göksu da bir konuşma yaptı.

Programın sonunda Lütfi Çiçek, “Çiçeğin Dilinden”, “Komiser Yiğit” ve “Bilinmeyen Yönleriyle Interpol” isimli kitaplarını imzalayarak misafirlere hediye olarak takdim etti.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde Senegal'de iftar programı düzenledi....

Türk kültürünün önemli ve renkli bayramlarından biri olan Nevruz, bu yıl da dünyanın dört bir coğrafyasında olduğu gibi...

Tunus’ta her yıl Tunus Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlenen Bab el-Bahr Ramazan Geceleri Festivaline katılan...