Dostluk Tırı'nın Dördüncü Durağı İzmir

Yazıcı-dostu sürüm

2016 Türkçe Yaz Okulu öğrencileri ile buluşmak için 4 Ağustos'ta yola çıkan ve ilk durağı Samsun olan Dostluk Tırı, İzmir’deydi.

Türkçe Yaz Okulu Kültür Geceleri kapsamında il il gezen Dostluk Tırı, Ankara ve Denizli programlarının ardından İzmir Gündoğdu Meydanı’nda 25 ülkeden 80 öğrenciyi İzmirlilerle buluşturdu.

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleşen program, İzmir Dokuz Eylül, Aydın Adnan Menderes, Balıkesir ve Afyon Kocatepe üniversitelerinde eğitim alan ve kültür etkinliklerine katılan Yunus Emre Enstitüsü öğrencilerinin Gündoğdu Meydanı’nda Dostluk Tırı’nı karşılamalarıyla başladı.

İzmir Vali Yardımcısı Fatih Damatlar ve Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı  Dr. Şaban Çobanoğlu’nun yaptığı açış konuşmalarının ardından, Yunus Emre Enstitüsünün ve Türkçe Yaz Okulu’nun tanıtım filmleri ile Ankara, Samsun ve Denizli programlarına ait videoların gösterimleri yapıldı.

İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Yaz Okulu öğrencilerine, içerisinde İzmir’in kültür tarihine dair hediyelerin yer aldığı birer çanta hediye etmesi sonrasında öğrenciler tek tek İzmir halkını selamlayarak Türkiye’ye destek mesajlarını ilettiler.

Türkçe Yarışıyorum isimli yarışmaya geçilmeden önce sunucu Mert Talat Dilekçioğlu, İzmirlilerle çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi ve halka hediyeler dağıtıldı. Kültür Geceleri programının en heyecanlı anları ise Türkçe Yarışıyorum’da yaşandı.  

İran’dan Mesoud Resouli, Sırbistan’dan Maja Bursac, Azerbaycan’dan Fidan Tahirzade ve Royana Aliyeva ile Mısır’dan Hasan Mansour’un katıldığı ve Türkçenin Sesi Radyosundan da canlı olarak yayımlanan yarışmada öğrenciler hem eğlendi hem de öğrendi. Türkiye’nin kültürüne, tarihine, sanatına ve Türkçe dilbilgisine dair hazırlanan soruları cevaplayan öğrenciler arasından birinciliği 10 sorudan 9’una doğru yanıt veren Mesoud Resouli ve Royana Aliyeva kazandı. Yarışmaya katılan öğrencilere hediyelerini Enstitü Başkan Yardımcısı Dr. Şaban Çobanoğlu’nun vermesinin ardından toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

İzmir halkının yoğun ilgi gösterdiği Kültür Geceleri, yarışma programının ardından tekne turu ve akşam yemeğiyle devam etti.