Down Sendromlu Çocuklar Ebru Sanatında Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Priştine Yunus Emre Enstitüsü, Down Sendromlu çocukları ebru sanatıyla buluşturdu. Renklerin sudaki ahengiyle keyifli dakikalar geçiren çocuklar, ebru sanatıyla tanıştı.

Mitrovica Down Sendrom Merkezi iş birliğinde, Yunus Emre Enstitüsü katkılarıyla down sendromlu bireyler, “renklerin suyla dans ettiği” ebru sanatı yaparak, güzel esereler ortaya çıkardılar.

“X21 Ebru Sanatı” adlı etkinlik kapsamında bir atölye çalışması gerçekleştirdi. Kosova’nın kuzeyinde bulunan Mitrovica Şehrinde ikamet eden Down Sendromlu çocuklar ile ailelerinin de katıldığı programda, engelli çocukların; sabır ve emek gerektiren bir uğraşı olan ebru sanatı ile farklı bir deneyim kazanmaları sağlandı.

EBRU YAPIMINA ORTAK OLDULAR

Ebru Sanatı hocası Şenay Yusuf koordinesinde gerçekleşen atölyede geleneksel teknik ve uygulamalarla suyun nasıl ebruya dönüştüğünü gözlemleyen Down Sendromlu çocuklar ve aileleri, ebru yapım sürecine de ortak oldu.

Etkinliğe katılan çocukların aileleri duygularını "Ebru teknesi içinde benzersiz bir sonuç elde ederek eserlerimizi şekillendirdik. Umarız hayat teknesi içinde de Mitrovica Down Sendrom ve Yunus Emre Enstitüsünün biz engelli çocuk ailelerine vermiş olduğu sosyal destekleri ile evlatlarımız için yaşanabilir bir gelecek şekillendirebiliriz" şeklinde ifade etti.

Mitrovica Dows Sendrom Merkezi koordinatörü Zana Bashota Broja, etkinlik sonunda yaptığı açıklamada, Down Sendromlu çocukların öğrenme zamanlarının farklılıklar gösterdiğini vurgulayarak, “Eğitim verirken bireysel bir eğitim vermeniz gerekiyor. İletişimleri çok güzel, onlarla çalışmak çok keyifli, sevgi yönleri çok kuvvetli, bu yönleri bizi de heyecanlandırıyor. Benim açımdan da bu etkinlik çok verimli ve faydalı oldu bu yüzden Yunus Emre Enstitüsüne çok teşekkür ediyorum.”  dedi.

Ebru sanatının insanları mutlu ettiğini ve özgür hissettirdiğini ifade eden ebru hocası Şenay Yusuf ise, “Kadim bir geçmişe sahip olan ebru sanatı, bir sanat öğrenmenin yanında geçmişten geleceğe bir köprü kurmamızı ve bunlardan daha önemlisi sabrı öğretmesi bakımından oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı. 

Priştine Yunus Emre Enstitüsü çalışanı Filiz Pasoma ise, “Çocukların, etkinlik sonrası bizlere sarılarak teşekkür etmeleri ne kadar doğru bir etkinlik yaptığımızın en iyi göstergesi oldu. Bu tür etkinliklerimiz artarak devam edecek.” dedi.

Atölye çalışmasının ardından Down Sendromlu çocuklara Yunus Emre Enstitüsü tarafından hediye takdim edildi.

Etkinlikten görüntüler için tıklayınız.