Dünya Edebiyatında Evrenselliğin İki Simgesi: Yunus Emre ve Mihai Eminescu Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Köstence Yunus Emre Enstitüsü ve Loan N. Roman İl Kütüphanesi iş birliği ile "Dünya Edebiyatında Evrenselliğin İki Simgesi: Yunus Emre ve Mihai Eminescu" isimli konferans, 12 Ekim 2021 tarihinde Loan N. Roman İl Kütüphanesinde düzenlendi.

Yazar, çevirmen Gülten Abdula Nazare ile Prof. Dr. Angelo Mitchievici'nin katılımlarıyla Anadolu mutasavvıfı Yunus Emre ve “Rumen şiirinin Çoban Yıldızı” olarak nitelendirilen Mihai Eminescu’nun anıldığı konferansın açış konuşması T.C. Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul tarafından yapıldı. 

Yurdakul, "UNESCO, şair ve filozof Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü vesilesiyle 2021 yılını 'Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programı'na almıştır. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığımız tarafından da 2021 yılı 'Yunus Emre ve Türkçe Yılı' olarak ilan edilmiştir. Alınan bu kararlara istinaden tüm dünyada olduğu gibi Romanya’da da Yunus Emre Enstitüsü tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler kapsamında burada Türk ve Rumen halkları için büyük öneme sahip çok kıymetli iki şahsiyetin farklı açılardan dinleyicilere aktarılacağı konferans vesilesiyle bir ara gelmiş bulunmaktayız." ifadelerini kullandı.

Köstence Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Tuna Balkan, "Türkiye’nin, Türk dilinin, kültürünün, sanatının ve tarihinin tanıtılması adına çalışmalar yapmayı misyon edinen Enstitümüz için Yunus Emre adının seçilmiş olması bir tesadüf değildir. Bu büyük şahsiyet, şiirleriyle sadece Türkçenin gelişimine önemli bir katkıda bulunmakla kalmamış, aynı zamanda evrensel insani değerler üzerine inşa edilmiş felsefesiyle hiçbir din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin insanoğlunun barış ve ortak değerler etrafında birlikte yaşamasını amaçlayan mesajlar vermiştir. Yunus Emre Enstitüsü tüm faaliyetlerinde bu temel felsefeyi gözetmeyi bir hedef olarak belirlemiştir." dedi.

“YUNUS EMRE ANADOLU’NUN BERRAK PINARINDAN ÇAĞLAYAN BERRAK BİR ŞELALE”

Açış konuşmalarının ardından yazar ve çevirmen Gülten Abdula Nazare "Yunus Emre’nin şiirini, felsefesini ve mesajını anlamak için ideolojik yaklaşım, edebi yaklaşım, popülist yaklaşım olmak üzere üç farklı açıdan değerlendirmemiz gerekir. Yunus Emre, Anadolu’nun berrak pınarlarından çağlayan, berrak bir şelale olmaya devam ediyor. O, insanoğlunun bitmeyen çilesinin sözcüsüdür. Yunus Emre, dünya barışına katkı sağlayacak limandır. Yunus Emre’ye göre insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki ve sınıf gözetmeksizin sevilmeyi hak ederler. " dedi.

EMINESCU RUMEN EDEBİYATININ EVRENSEL DEĞERİ

Prof. Dr. Angelo Mitchievici "Eminescu, Rumencede eşi görülmemiş bir gösteri yapar. Rumenceyi șiirsel anlatımın en zor sınavına tabi tutarak herkese o dönemdeki Rumen dilinin bazı soyutlamaları ve en yüksek ifade taleplerini karşılayabildiğini, felsefi düşünceyi yeniden üretme yeteneğine sahip olduğunu ve aynı zamanda en ince duyguları da ifade edebildiğini gösterir. Birçok dilin böyle "an"ları vardı ve bu "an" dili benzersiz kılar. Halk, çoğu zaman şaheser ve yazar aracılığıyla aktarılan bu anın bilincindedir. İtalyancanın bir Dante anının olduğu gibi, İspanyolcanın bir Cervantes anı, Türkçenin bir Yunus Emre anının olduğu gibi, Almancanın bir Goethe anı, İngilizcenin bir Shakespeare anı vardı. Eminescu’nun anı böylece kurucu hâle gelir ve Rumen dilinin evrensel edebiyata eserler yazabilecek bir edebiyat dili olarak mevcut kaynakları açığa çıkarır." dedi.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...