Dünyaca Ünlü Yazar Aytmatov, Almanya'da Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Türk Dünyasının dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov’un doğumunun 90’ıncı, vefatının 10’uncu yılı kapsamında düzenlenen anma etkinlikleri Almanya’da devam etti.

12 Aralık 2018 tarihinde Berlin Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen anma etkinliği Kırgızistan Büyükelçisi Otorbaev Erines Motejevich’in katılımıyla gerçekleşti. Büyükelçi Motejevich konuşmasında Cengiz Aytmatov'un fikirlerine sahip çıkılması ve bu mirasın yaşatılması gerektiğini vurguladı. 

Program Alman-Kırgız Kültür Derneğinden Dr. Martin Hartwig’in sunumu ile devam etti. Dr. Mahabat Sadyrbekov’un Almanca, Türkçe ve Kırgızca dillerinde  "Dschamila" romanından bölümler de okuduğu etkinlikte Gudrun Krippner, "Kırgızistan'dan Anlar" adlı fotoğraf kitabının tanıtımını gerçekleştirdi.

Uzak Diyarlardan Mesajlar

Köln Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen programda ise gazeteci yazar Dr. Irmtraud Gutschke, Aytmatov'u anlattı.

Türk dünyasının sevgi, öz benlik, adalet, sorumluluk, vefa gibi ortak değerlerini eserlerinde işleyen Aytmatov'un uluslararası şöhrete sahip olduğunu aktaran Gutschke, "Aytmatov uzak diyarlardan Avrupalılara getirdiği mesajlarla bize kayıplarımızı hatırlatıyor ve unuttuklarımızı keşfettiriyor. Kim köklerini iyi bilirse gelecek için kapsamlı bir görüş sahibidir." ifadelerini kullandı.

Programda Aytmatov’un "Cemile" isimli eseri ile Gutschke’nin yakın zamanda yayınlanan “Turnaların Vaadi-Aytmatov’un Dünyasına Bir Yolculuk” adlı kitabından pasajlar da okundu.