Endülüs ve Osmanlı Medeniyetlerinde Bilim ve Teknoloji

Yazıcı-dostu sürüm

Türk ve İspanyol akademisyenler "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" çerçevesinde Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği 'Endülüs ve Osmanlı Medeniyetlerinde Bilim ve Teknoloji' toplantısında bir araya geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığınca 2019 yılının "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" olarak ilan edilmesinin ardından çeşitli organizasyonlara yer verilen etkinlikler kapsamında Madrid Yunus Emre Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi ve Madrid Autónoma Üniversitesi iş birliğiyle “Endülüs ve Osmanlı Medeniyetlerinde Bilim ve Teknoloji” toplantısı düzenledi.

Uluslararası katılımlı bilimsel toplantının açılışında, 94 yıllık hayatının büyük bir kısmını Müslüman bilim adamlarının çalışmalarına adayan ve bilim tarihi araştırmalarında hak ettikleri saygın yeri kazanmalarında büyük pay sahibi olan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in çalışmaları ve bilim tarihi araştırmalarına yaptığı katkılar ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

Açılış oturumunun ardından İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Madrid Complutense Üniversitesi, Madrid Autónoma Üniversitesi ve Granada Üniversitesi'nden alanının uzman bilim tarihçileri tarafından Endülüs ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde Müslüman bilim adamlarının çalışmaları ile bilim ve teknik alanlarına yaptıkları katkılar çeşitli yönleriyle değerlendirildi.

Türk ve İspanyol akademisyenler, iki ülke akademisyenleri arasında daha fazla iş birliği ve ortak çalışmalar yapılması konusundaki fikirlerini paylaştı.