Erbil’de “Türkçe Dil Eğitim Merkezi” Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Erbil’de Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Salahaddin Üniversitesinin ortak girişimi sonucu "Türkçe Dil Eğitim Merkezi" açıldı.

Erbil'deki Salahaddin Üniversitesi'nde resmi bir törenle açılışı yapılan "Türkçe Dil Eğitim Merkezi" programına, Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Müdürü Bülent Üçpunar, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Salahaddin Üniversitesi Rektörü Ahmed Enver Dizeyi ile her iki üniversitenin öğretim üyeleri katıldı.

Açılış öncesi AA muhabirine konuşan Üçpunar, "İki üniversitenin hayırlı girişimiyle Erbil'de dil eğitim merkezi açılacak. Biz de çok zengin altyapımızla destek vereceğiz. Dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da Türkçe'nin öğretilmesi anlamında tüm girişimlere destek veriyoruz." ifadelerini kullandı.

IKBY'de Türkiye ve Türkçeye çok yoğun ilginin olduğunu gözlemlediklerini belirten Üçpunar, "Salahaddin ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin başlattığı girişimle, bu yoğun ilgiye büyük oranda cevap verilecektir." dedi.

Türkiye'deki üniversitelerde okumak isteyen Iraklı çok sayıda öğrenci olduğunu dile getiren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal ise, bu ihtiyacın karşılanması için Erbil Salahaddin Üniversitesi'nde Türkçe Dil Eğitim Merkezi açma kararı aldıklarını söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından temin edilen kaynak kitaplarla Türkçe öğreteceklerini aktaran Battal, bununla sınırlı kalmayıp IKBY'nin diğer kentlerinde de dil merkezleri kurup, YYÜ'nün bir şubesini açmayı hedeflediklerini belirtti.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Salahaddin Üniversitesi Rektörü Dizeyi ise Erbil'de Türkçenin en iyi şekilde öğretileceği dil merkezinin açılmasından çok mutlu olduklarını kaydetti.

Dizeyi, "Kardeş ve komşu Türkiye'nin birçok üniversitesiyle dayanışma içerisinde olmak için protokoller imzaladık. Bugün meyvesini almaya başlıyoruz. Türkiye ile daha önce tek bir ülke çatısı altında yaşıyorduk ve aynı coğrafya üzerinde aynı kültüre sahibiz. Bu yüzden böylesi ilişkilerin gelişmesini gerekli görüyoruz." dedi.

Dil merkezine akıllı tahta ve diğer ihtiyaç malzemeleri tedarik eden Best Van Turizm Genel Müdürü İrem Bayram ise "Bu merkezin teknolojik altyapısına destek vermekten onur duyuyoruz. Uzun vadede her iki üniversitenin ortak girişimlerine desteklerimizin sürmesini temenni ediyoruz." diye konuştu.

Resmi açılış töreni toplu fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.