Fahri Kaya için Dijital Anma Programı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkolog, Şair ve Yazar Fahri Kaya, K. Makedonya ve Kosova’daki Yunus Emre Enstitüleri aracılığıyla gerçekleştirilen program ile anıldı.

Balkanlarda Türk kültürünün yaşatılması konusunda birçok eser ortaya koyan ve 23 Mart 2020 tarihinde 90 yaşında vefat eden Fahri Kaya için dijital ortamda düzenlenen anma programını binlerce kişi takip etti.

Programa, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş başta olmak üzere Türkiye, K. Makedonya ve Kosova’dan çok sayıda siyasetçi, bürokrat, diplomat, kurum ve kuruluş temsilcileri ile birlikte Fahri Kaya’nın ailesi katıldı.

01 Nisan 2020 tarihinde Yunus Emre Enstitüsünün sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan programda yaşanılan günlerin insanlık tarihinin en sıkıntılı dönemi olduğunu belirten TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Birlik ve dayanışma içerisinde birçok zorluğu atlattığımız gibi bu zorluğun da üstesinden geleceğimize inanıyorum. Bu bakımdan özellikle Kuzey Makedonya'da yaşayan kardeşlerimize de gerekli tedbirleri almalarını, hükümetin ortaya koyduğu tedbirlere, prensiplere riayet etmelerini öneriyorum." dedi.

Eğitimci-Yazar Fahri Kaya'nın, Makedonya'da uzun yıllar Türk diline emek verdiğininin altını çizen Şentop, Kaya'nın vefatının Türk kültürü, Türk dili ve Makedonya Türklüğü için büyük kayıp olduğunu ifade etti. Şentop, Fahri Kaya'nın hayatının, Türkçe ve Tük dili için yürüttüğü mücadelenin gelecek kuşaklara örnek olması gerektiğini de vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam da büyük bir heyecanla programa katıldığını belirterek, "Gerçekten dünyada bu kadar sıkıntı, zorluk ve acının yaşandığı bir dönemde böyle hayırlı bir vesileyle bu kadar izleyicinin bir araya gelmesi önemli bir başarı. Bu çerçevede de bu çalışmalarla birlikte Türkiye'de, Balkanlarda ve bütün dünyada da aslında yeni birtakım buluşmaların başlamasına vesile oldu." ifadelerini kullandı.

Fahri Kaya'nın cenazesinde koronavirüs nedeniyle kalabalıkların oluşamamasına rağmen şu anda yoğun bir katılımla cenaze namazı görevinin de ifa edildiğini kaydeden Çam, "İnşallah onlara layık olmak üzere onların bıraktığı mirası en güzel şekilde gelecek nesillere devretmek üzere hepimiz gayret göstermeliyiz. Ondan aldığımız ışıkla, katkılarla." diye konuştu.

Balkan halklarına sevgi, saygı ve muhabbetlerini sunan Çam, gönüllerin zaten çok yakın, iç içe olduğunu, şimdilerde de bir ekran yakınlığında bulunulduğunu söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş de böyle bir programı bu şartlar altında yapmanın özellikle Türk milletinin direncini göstermesi açısından da önemli olduğunu belirterek, "Çünkü Türk kültüründe insanı yaşatmak ve aramızdan ayrıldıktan sonra hatırasını yad etmek temel insani görevlerimizdendir. Bu anlamda da Balkanlarda ve özellikle Türk dünyasında rahmetli Fahri Kaya'yı anmak üzere bugünkü şartlarda böyle bir mecrada bir araya gelmiş bulunuyoruz." dedi.

Dünyanın her tarafında Türk kültürünün, Türk insanının, insana bakış açısının anlatılmaya devam edilmesinin önemine dikkati çeken Ateş, "Türklük açısından çok ciddi bir öneme sahip olan Balkan Türklerine de bu şekilde yaklaşmak gerekiyor. Çünkü tarihten ders almak olayları ve hadiseleri peş peşe anlatmak değil, bu olayların arkasındaki bu olayları doğuran sebepleri kavramaktır. Onun için biz bu vesileyle tekrar bu coğrafyalarda insani paydada ve insanlığın yararına yapılacak bütün faaliyetleri Türk milleti olarak destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Radyocu, Şair ve Yazar Seyhan Yakupi’nin moderatörlüğünde gerçekleşen programda Fahri Kaya’nın edebi, siyasi ve şahsi kimliğiyle ilgili anılar paylaşıldı.

Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök de Fahri Kaya'nın siyasi yönüyle ilgili bazı noktalara değinerek, "Fahri Kaya, Kuzey Makedonya Türklerinin içinden çıkan bir kanaat önderidir. Türk kimliğinin, milli benliğimizin bu topraklarda yaşatılması için mücadele vermiştir. Rumeli Türklüğünün, Kuzey Makedonya Türklüğünün timsali olmuştur. Çok zor şartları göğüslemek durumundaki Kuzey Makedonya Türk toplumuna ayakta kalma azmini aşılamıştır. Var olup olmama endişesi taşıyanlar için de bir umut kaynağı olmuştur." şeklinde konuştu.

Fahri Kaya'nın Kuzey Makedonya'da Türklüğün baki kalabilmesi için farkındalığın güçlendirilmesi amacıyla da büyük uğraş verdiğini ve kendisinin "Kuzey Makedonya'da Türk kültürünü korumak, yaşatmak ve geliştirmek, yaşamlarını bu topraklarda sürdürmeye kararlı olan Türklere kalıyor" dediğini anımsatan Sekizkök, şunları kaydetti:"Bu vesileyle ben de Türkiye Cumhuriyeti'nin büyükelçisi sıfatıyla merhumun Makedonya Türklerine hatırlattığı bu önemli sorumluluğun altını çizmeyi bir ödev olarak addediyorum.”

MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin ise Fahri Kaya'nın Balkan Türk edebiyatı açısından ciddi bir mihenk taşı olduğunu belirterek, "Bir büyüğümüzü kaybettik. Gerçekten Kuzey Makedonya Türkleri, Balkan Türkleri adına özellikle edebiyat alanında, kültür alanında yapmış olduğu çalışmalar zaten tarihte yerini aldı. Türklüğün var oluş mücadelesinde gerçekten bir mihenk taşı oluşturdu, örnek teşkil etti." ifadelerini kullandı.

Program Kuzey Makedonya ve Kosovalı akademisyen ile yazarların anma ve taziye, Fahri Kaya'nın oğlu Eren Kaya'nın teşekkür ve taziyeleri kabul konuşmalarıyla sona erdi.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...