Festivaller Malatya’da!

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, 8.si düzenlenen “Malatya Uluslararası Film Festivali” kapsamında düzenlenen Malatya Film Platformu’nda bu yıl bir ilki gerçekleştirdi. 2017 yılında başlatılan platformda 6 ülkeden (Kosova, Macaristan, Karadağ, İtalya, Arnavutluk ve Makedonya) gelen uluslararası festival yöneticilerinin katılımı ile "Festivaller Malatya'da" paneli düzenlendi.

11 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen panelin açış konuşmasını yapan Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Müdürü Bülent Üçpunar, sinemanın farklı toplumların tanışması açısından doğrudan ve etkili bir yol olduğuna dikkat çekti.

Enstitü olarak 46 ülkede bulunan 56 kültür merkezinde, yıl boyunca sinema gösterimleri, film galaları, yönetmen-oyuncu söyleşileri ve sektör buluşmaları düzenlediklerini dile getiren Üçpunar, bu ülkelerdeki sinema festivallerini Malatya’da düzenlenen bu etkinlikte buluşturabilmeye özel önem verdiklerini kaydetti. “Malatya Uluslararası Film Festivali” ile sadece filmlerin, yönetmenlerin, oyuncuların değil festivallerin ve kurumların da tanışmasına imkân verilmiş olduğunu ifade etti.

Bu yıl bir başka ilki gerçekleştiren Yunus Emre Enstitüsünün, İstanbul Şehir Üniversitesi iş birliğinde 20 ülkeden 23 genç sinemacının katılımıyla gerçekleştirilen “Türk Sineması Yaz Okulu” gibi pek çok farklı etkinliğine imza attığını da kaydeden Üçpunar, bugüne kadar 10 farklı şehirde gerçekleştirilen “Türk Filmleri Haftası” etkinliğinin yanı sıra başka kurum ve kişiler tarafından yapılan etkinliklere de destek verdiklerini belirtti.

Akabinde festival direktörlerinin katılımıyla iki oturum şeklinde gerçekleşen panelde Arnavutluk-Dea Film Festivali Direktörü Edmond Topi, Sarende’de düzenledikleri festival ile ilgili bilgileri katılımcılarla paylaştı. Sinema salonu olmadan festival düzenlediklerine dikkat çeken Edmond Topi, Tiran’dan 300 km uzaklıkta yaptıkları festival programının, uzun ve kısa metraj ile sınırlar arası alanlarda düzenlediklerini ve festival boyunca masterclass, atölye ve çeşitli akademik çalışmalar yapıldığını belirtirken sekiz gün süren festivalde Türk filmlerine de yer verildiğini kaydetti.

Kosova-DokuFest Proje Müdürü Nita Deda, belgesel alanında dünyanın sayılı festivallerinin olduğunu ve festival boyunca ortalama 250 belgeselin gösterildiğini söyledi. Belgesellerin yanında Balkan filmleri ve kısa filmlerin gösterildiği festivalde Balkan, uluslararası uzun ve kısa metrajlı, insan hakları ve ulusal kategorilerde yarışmalar düzenlediklerinden bahsetti.

Makedonya-Manaki Film Festivali Program Koordinatörü Aneta Matovsk, Manastır şehrinde düzenlenen festivalin, sinematografi alanında dünyanın en eski festivali olduğuna dikkat çekti. Altın, gümüş ve bronz kategoride olmak üzere 3 yarışmanın düzenlendiği festivalde, fotoğrafçılık alanında etkinlik ve yarışmalar düzenlemelerinin yanı sıra Türk filmleri ve yönetmenlerinin de festivalde yer aldığını vurguladı. 

Macaristan-Miskolc Film Festivali Sanat Yönetmeni Geza Csakvari, düzenledikleri festival hakkında yaptığı genel bilgilendirmelerin ardından Macaristan ile ortak film yapımlarına büyük destek verdiklerini vurguladı ve bu konuda sektör temsilcilerine çağrıda bulundu. 

Kosova-Priştine Film Festivali Festival Direktörü Vjosa Berisha ile Sanat Yönetmeni Fatos Berisha, söz konuşu festival kapsamında sektör temsilcilerinin buluştuğu büyük bir forum düzenlediklerini belirttiler. Türkiye'deki sektör temsilcileri ile yakın ilişkileri bulunduğundan bahsederken festival kapsamında Türk filmlerine çeşitli ödüller vermelerinin yanı sıra yapım desteği sunduklarını da kaydettiler.

İtalya-Lecce Avrupa Film Festivali Direktörü Luigi la Monica ve Karadağ Sinema Genel Müdürü Andro Martinovic de düzenledikleri festivallerin tanıtımlarını yaptıkları konuşmalarında başvuru ve değerlendirme süreçleri ile ilgili katılımcılara bilgiler verdiler.