Filistinli Gençlerden "Kardeşlik Ezgileri"

Yazıcı-dostu sürüm

Mülteci kamplarında müzik eğitimi alan Filistinli gençler, İstanbul'da konser verdi.

Yunus Emre Enstitüsünün desteği ve Zeytinburnu Belediyesinin ev sahipliğinde Zeytinburnu Kültür Merkezi'nde konser veren gençler, Arap ve Türk ezgilerinden oluşan özel repertuvarları ile izleyici karşına çıktı.  

Müzikal eğitimlerini Al-Kamandjati Derneği vasıtasıyla alan Filistin ve Lübnan mülteci kamplarında yetişen gençlere, sahnede Lübnanlı ve Türk sanatçılar da eşlik etti.

Yaklaşık 1 saat süren konserde Ümmü Gülsüm, Feyruz ve Abdulhalim Hafız gibi Arap müziğinin duayen sanatçılarından, aralarında "Nessema Aleyne'l Hava", "Mavtini", "Elf Leyle ve Leyle" ve "Lamma Bada"nın bulunduğu 11 eserin seslendirildiği konserde, Tanburî Cemil Bey'in "Çeçen Kızı" eseri ile Filistin'in folklorik ezgileri icra edildi.

Muhammed Ali Ebu Salih'e Al-Kamandjati Derneğinden 9 sanatçının solist olarak yer aldığı konserde Türkiye'den Serkan Çekim, Ercan Poyraz, Semih Özdemir, Hüseyin Okan ve İlker Mehmet Er sanatçılara enstrümanlarıyla eşlik etti.

Zeytinburnu'ndan sonra ikinci konserlerini Samsun'da verecek olan gençler Filistin, Fransa ve İspanya’da da konser vermeye hazırlanıyor.

Remzi Ebu Rıdvan ve Al-Kamandjati Derneği

Filistin'de Birinci İntifada'nın ikonik temsillerinden bir fotoğrafın kahramanı olan Remzi Ebu Rıdvan, 1979'da Beytullahim'de dünyaya geldi. Ebu Rıdvan'ın hayatı, 90'lı yılların ortalarından itibaren kemanla tanışmasıyla değişti. Fransa'da başladığı müzik tahsili esnasında kurduğu Al-Kamandjati derneği ile kendisi gibi çocuklara imkân sağlamak için yardım faaliyetlerine girişti. 2002 yılında kurulan ve Filistin ile Lübnan mülteci kamplarında birçok şubesi bulunan Al-Kamandjati, buralarda yaşayan ve müzik kabiliyeti olan çocuklara gönüllü olarak eğitim vererek yetişmelerine vesile olan bir kurum hâline geldi.

Remzi Ebu Rıdvan ve Al-Kamandjati Derneği gerçekleştirdiği faaliyetlerle layık görüldüğü “Prens Claus Kültür ve Kalkınma Ödülü”, “Arap Dünyasında Kültürel Mükemmeliyetçilik için Takreem Ödülü”, “Stars Vakfı Etki Ödülü” ve Gandhi Vakfının “Uluslararası Barış Ödülü” ile uluslararası platformlarda da adını duyurdu.