Global Somali Diaspora Konferansı İstanbul’da Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Ülkemizin küresel insanî kalkınma hedefleri kapsamında kamu diplomasisi desteği sağladığı Somali ile Türkiye arasındaki devletlerarası ilişkilerin ulaştığı düzeyden hareketle, Global Somali Diaspora (GSD) üçüncü uluslararası konferansını Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle İstanbul’da düzenlendi.

Dünyadaki Somali diasporasının birbirlerini tanımaları, problemlerini çözmeleri ve ortak gündemler oluşturabilmeleri amacıyla 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleşen konferansa Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve Somali Başbakan Yardımcısı Mahdi Mohammed Gulaid başta olmak üzere devlet protokolünün yanı sıra Global Somali Diaspora kuruluşu üyeleri, Somali kökenli bilim insanları, fikir önderleri ve uluslararası anlamda Somali açısından önem arz eden birçok isim katıldı.

İki gün süren konferansta ulusun yeniden şekillendirilmesi, Diaspora’nın perspektifi, gençliğin perspektifi, millet yapılanması için Somali gençliğinin çabaları nasıl birleştirilebilir, Somali sanayisini aktifleştirmenin methodları, iş dünyasının Somali’nin yeniden inşasındaki rolü, Somalili profesyonelleri, girişimcileri ve iş insanlarını maksimum faydada buluşturmanın yolları ve İslam iş birliği konularına değinildi.

“Arkadaşlık kur, nefret ve aşırılığa karşı dur.”

3. Uluslararası Global Somali Diaspora Konferansı kapsamında Somali’nin kültürü, doğası ve göçebe hayatını çağdaş resim ve antika eserlerle tanıtmak amacıyla 17 Haziran akşamı Somali Kültür Sergisi’nin açılışı da gerçekleştirildi.

Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde, GSD ve Somali Kültür Derneği tarafından İstanbul Kültür A.Ş.’nin destekleriyle açılan sergi, Taksim Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ve Somali Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Abdulaziz Hasan’ın konuşmaları ile açılışı yapılan ‘Nabadoon’ isimli sergi, yerel dilde “Sanatla meşgul ol. Arkadaşlık kur, nefret ve aşırılığa karşı dur.” mesajı ile 7 Temmuz 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

GSD etkinlikleri, İstanbul’da düzenlenen tarihî ve kültürel içerikli gezi programı ile sona erdi