Global Somali Diaspora Konferansı İstanbul’da Düzenleniyor

Yazıcı-dostu sürüm

2014 yılında İstanbul’da kurulan Global Somali Diaspora (GSD), 3'ncü uluslararası konferansını Yunus Emre Enstitüsü'nün desteğiyle İstanbul’da düzenleniyor.

Diasporada yaşayan yaklaşık 3 milyon Somalili'nin birbirleri ile irtibatını artırmayı, ortak problemlerini çözmek için güçlerini birleştirmeyi, çeşitli imkânlar oluşturmayı ve anavatanlarına katkı sağlamayı amaçlayan GSD’nin üçüncü konferansı, 15 Haziran 2019 tarihinde başladı.

Konferansa Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Somali Başbakan Yardımcısı Mahdi Mohammed Gulaid, Somali Ticaret Bakanı Abdullahi Ali Hassan, Somali İnsani İşlerden Sorumlu Bakan Hamza Said Hamza, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı'nda Devlet Bakanı Abdülkadir AhmedKeyr Abdi, Somali Türkiye Büyükelçisi Jama Abdullahi Mohamed,Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü’nden Afrika Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Rıza Demirer, GSD Başkanı Jawaahir Daahir  başta olmak üzere devlet protokolünün yanı sıra Global Somali Diaspora kuruluşu üyeleri, Somali kökenli önemli bilim adamları, fikir önderleri ve uluslararası anlamda Somali açısından önemli birçok isim katıldı.

Türkiye, Somalili kardeşlerini desteklemeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konferansa gönderdiği mesajında,  Türkiye’nin Somali halkının yanında yer aldığını ve bundan sonra da Somalili kardeşlerini desteklemeye devam edeceğini vurguladı. 

“Türkiye, gerçek bir dost.”

Konferansta konuşan Somali Başbakan Yardımcısı Mahdi Mohammed Gulaid, Türkiye'yi gerçek bir dost olarak gördüklerini söyledi.

Gulaid, "Biz Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz ve Türkiye de bize her alanda destek veriyor. Bunun için kendilerine müteşekkiriz. Somali, ülke içinde birçok sorunla mücadele ediyor. Hem bölgesel sorunlar hem de ülkemizin kendi sorunları bizi çok zorluyor. Türkiye bize en zor zamanlarımızda destek oldu. Somali özgür ve bağımsız bir ülke olarak daha da ileri gitmek istiyor ve bu konuda her zaman Türkiye ile ortak çalışmalar yapmaya devam etmek istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

“Somali, öncelikli ülkelerden biri.”

Somali’nin uluslararası arenada yeniden inşası, ekonomi, siyasi, çevre konularının çok yönlü ele alındığı konferansta konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, ''Afrika'da Somali'yi öncelikli ülkelerden biri olarak görüyoruz. En büyük büyükelçiliklerimizden bir tanesi Mogadişu'da kuruldu. Afrika'da en büyük hastanelerden bir tanesini inşa ettik. Biz bunu, insani ve girişimci dış politikamızın bir parçası olarak da yapıyoruz. Bugüne kadar Somali'de, gerek TİKA gerek Yunus Emre Enstitüsü gerek Yurtdışı Türkler, gerek Dışişleri Bakanlığının çeşitli kurumlara yapmış olduğu yardımlar 1 milyar dolara ulaştı. Her alanda; ordunun eğitiminden tarıma kadar, okulların niteliğinin arttırılmasından sağlık sistemine kadar Türkiye, Somali halkına ve Afrika'ya yardıma devam ediyor. Bugün burada gördük; Somali halkı, Türkiye'nin yardımını takdir ediyor ve Türkiye'yi bir model ülke olarak görüyor. Türkiye denildiği zaman çok ciddi şekilde heyecanlanıyorlar. Türk Hükümeti'nin ve Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu desteğe müteşekkirler.'' açıklamasında bulundu.  

“Daha müreffeh bir Somali için katkı sağlamaya çalışıyoruz''

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise, '' Yunus Emre Enstitüsünün özellikle Londra ile ABD ofisi Somali için iş birliği halinde. Somali Diasporası şu anda dünyada 3 milyondan fazla insana sahip. Bu insanların çoğu Türkiye'ye yakın insanlar. Türkiye'nin politikalarını, Cumhurbaşkanımızı ve Türkiye'nin çıkarlarını destekleyen insanlar. Yurt dışında sadece yabancılara değil, aynı zamanda bize yakın olma ihtimali olan insanlarla ilişki ve iletişim çok önemli. Bu açıdan da dünyanın her tarafında yaşayan Somali Diasporası'nı, Yunus Emre Enstitüsü olarak İstanbul'a davet ettik. Türkiye'nin diaspora tecrübesini onlarla paylaşarak daha müreffeh Somali oluşması, gelişmiş, güvenli ve barışa önem veren bir Somali ortaya çıkması için kurumsal olarak elimizden gelen her türlü desteği ve katkıyı sağlamaya çalışıyoruz.'' şeklinde konuştu.

''Somali Diaspora’sının dünyanın dört bir yanında temsilcileri bulunuyor''

Diaspora hakkında bilgi veren GSD Başkanı Jawaahir Daahir de, bu sene düzenlenen konferansta gençlik, uzlaşma, iş dünyası ve çevre olmak üzere 4 tema üzerinde karşılaştıkları zorluklar ve geleceğe yönelik çözüm önerilerinin yanı sıra çözüm fırsatlarının konuşulacağını aktardı.  Somali Diaspora’sının dünyanın dört bir yanında bulunan temsilcileri ile çeşitli faaliyetler yürüttüğünü aktaran Daahir, gerek yerel gerekse global etkileri bulunan uluslararası etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

İki gün sürecek konferansta; ulusun yeniden şekillendirilmesi, Diaspora’nın perspektifi, gençliğin perspektifi, millet yapılanması için Somali gençliğinin çabaları nasıl birleştirilebilir, Somali sanayisini aktifleştirmenin metodları, iş dünyasının Somali’nin yeniden inşasındaki rolü, Somalili profesyonelleri, girişimcileri ve iş insanlarını maksimum faydada buluşturmanın yolları ve İslam işbirliği konularına değinilecek.