Göbeklitepe’den Zagreb’e “İnsan ve Hayat”

Yazıcı-dostu sürüm

2019 Göbeklitepe Yılı’na ithafen bu sene “Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana temasıyla düzenlenen Türkiye Haftası etkinliklerinin ikincisi Hırvatistan’da gerçekleşti. Başkent Zagreb’in tarihi ve önemli mekânlarında 15-18 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinliklerle Türkiye rüzgârı esti.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen "Türkiye Haftası"nın açılışı “Tarihten Günümüze Göbeklitepe" sergisi ile yapıldı. Zagreb’deki Arkeoloji Müzesinde açılışı yapılan, Göbeklitepe sergisi yoğun ilgi gördü.

Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Göbeklitepe'nin keşfinin sadece Türkiye için değil tüm dünya için önemli olduğunu vurgu yaptı.

Arkeoloji Müzesi Müdürü Sanjin Mihelic ise 2019'un "Göbeklitepe Yılı" ilan edildiğini hatırlattığı konuşmasında dünyanın bilinen en eski anıtının dünyaya tanıtılması çalışmaları kapsamında açılışı yapılan serginin önemine değindi. İnsanlık tarihini aydınlatan medeniyetlerin dünya ile buluşturulmasının çok kıymetli olduğuna değinen Mihelic, tanıtım çalışmaların bir sonraki yıl Anadolu’da ilk çağlarda kurulan ve uygarlığın temel taşlarından olan Hitit medeniyeti olması temennisini dile getirdi.

Zagreb Arkeoloji Müzesinde gerçekleştirilen etkinlikte GAP Bölge Kalkınma İdaresi Basın ve Halkla İlişkiler Genel Koordinatörü Demet Bektaş tarafından Göbeklitepe ve bölgenin tarihçesi hakkında bilgiler verildi. Bölgede yürütülen kazı çalışmalarının yanı sıra kazılarda bulunan anıtların teknik özellikleri de katılımcılarla paylaşıldı.   

Türk Mutfağından Eşsiz Lezzetler

Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu’nun coğrafi konum ve koşullarına göre şekillenen Türk mutfağının zenginliği ve gastronomi kültürü Hırvat misafirlerin beğenisine sunuldu.  Ünlü şef ve yemek kitapları yazarı Ali Açıkgül ve şef İdris Güler’in hazırladığı lezzetlerle Türk sofrası kuruldu.

Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçisi Babür Hızlan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Türkiye Haftası açılış yemeği Hırvatistan Kültür Bakan Yardımcısı, Dışişleri Bakan Yardımcısı, Hırvat-Türk Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, milletvekilleri, müze ve kültür merkezi müdürleri, büyükelçilik temsilcileri ile çok sayıda misafirin katılımıyla gerçekleştirildi.

Türk mutfağı atölye çalışmalarına da yer verilen etkinlikler ise Hırvat Aşçılar Birliği Başkanı ve üyelerinin yanı sıra çok sayıda şefin katılımyla Crikvenica Jadran Hotel’de düzenlendi. Şef Açıkgül’ün yönetiminde Türk mutfağı kültürü ve tarihi hakkında bilgilendirilen katılımcılar atölye çalışmalarında öğrendikleri tarifleri uygulama fırsatı buldu.

Anadolu Desenleri Seramiklerde Sergileniyor

Anadolu’nun farklı medeniyetlerine ait desenler Türk seramik sanatı ile hayat buldu. Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıdıka Sibel Sevim ve Dr. Cemalettin Sevim’in kişisel koleksiyonundan oluşan ve Anadolu’nun zengin geçmişinden esinlenerek hazırlanan “Anadolu Medeniyetleri Seramik Sergisi” Zagreb Etnografya Müzesinde açıldı.

Etkinlikler kapsamında sanatçıların katılımıyla Zagreb Sanat Lisesinde “Türk Seramik Sanatı” söyleşisi ve atölye çalışması gerçekleştirildi. Sanat Lisesi Seramik Bölümü öğretmenleri ve öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen atölye çalışmasında Türk seramik sanatının incelikleri, tarihçesi ve yöntemleri aktarıldı. Atölye çalışmasında öğrenciler kendi eserlerini tasarlayarak Türk desenleri ile süslemeler yaptı.

Anadolu’nun Zengin Kültürel Mirası Müzikle Buluştu

Çello sanatçısı Uğur Işık tarafından Anadolu’nun zengin kültürel mirasının harmanlanmasıyla oluşturulan “Anadolu Ruhu” konseri 17 Mayıs’ta Zagreb Puppet Tiyatrosunda gerçekleştirildi. Sanatçının Anadolu’nun misafir ettiği medeniyetlerin ezgilerine de yer verdiği konser, Ferruh Avni Yarkın, Mustafa Doğan Dikmen ve Umut Sel eşliğinde icra edildi.

Müzik ustalık sınıfı çalışmalarına da yer verilen hafta kapsamında çello sanatçısı Uğur Işık, Zagreb Üniversitesi Müzik Akademisinde eğitim alan Hırvat öğrencilerle de bir araya geldi.

Dünden Bugüne GAP

GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından hazırlanan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden insan ve hayat manzaralarından oluşan “Dünden Bugüne Fotoğraflarla GAP” sergisinin açılışı da yapıldı. Bölgenin tarihi ve kültürel değerlerinin yansıtıldığı sergi, Mayıs ayı sonuna kadar Zagreb Yunus Emre Enstitüsünde ziyarete açık olacak.  

Göbeklitepe Dünya Turuna Devam Ediyor

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Zagreb’de düzenlenen “Türkiye Haftası” etkinlikleri Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Zagreb Büyükelçiliği himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, GAP Bölge Kalınma İdaresi Başkanlığı, Doğuş Grubu, Kentbank, Türk Hava Yolları, Zagreb Arkeoloji Müzesi, Zagreb Etnografya Müzesi ve Zagreb Üniversitesi gibi kurumların iş birliğinde gerçekleştirildi.

Bu yıl “Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana teması ile yıl boyu düzenlenecek etkinlikler yolculuğuna Rusya St. Petersburg, Arnavutluk-Tiran, İspanya-Madrid, Sırbistan-Belgrad, Tunus-Tunus ve Lübnan-Beyrut ile devam edecek.