Göçmen Kamplarından Gerçek Bir Hikâye: “The Guest/Misafir”

Yazıcı-dostu sürüm

Suriyeli göçmenlerin hayatı bir kere daha beyaz perdeye taşındı. Göçmen kamplarında yaşam mücadelesi veren savaş mağdurlarının gerçek hikâyelerinden yola çıkan “The Guest/Misafir” filmi 14 Eylül’de vizyona girdi.

Andaç Haznedaroğlu’nun 3 yıl boyunca sınır kamplarındaki göçmenlerle yaşayarak hazırladığı film, Suriye'deki savaşın ardından Avrupa'ya göç etmeye çalışan Lena'nın hikâyesini anlatıyor.

Saba Mubarek, Rawan Skef, Şebnem Dönmez, Yeşim Ceren Bozoğlu, Rıza Akın gibi oyuncuların rol aldığı filmin kadrosunda, yüzlerce Suriyeli göçmen de yer alıyor. 3 yıl süren film hazırlığının ardından 1 yıl içerisinde çekimleri tamamlanan filmin başrol oyuncusu, 8 yaşındaki Rawan Skef. Göçmen kamplarında ve okullarındaki binlerce çocuk arasından seçilen Rawan, halen Yunanistan’daki göçmen kampında yaşıyor.

Antalya Film Festivali’nde geçtiğimiz yıl dünya prömiyerini gerçekleştiren filmin müzikleri başarılı müzisyen Toygar Işıklı imzası taşıyor. Burada aldığı “Avni Tolunay Seyirci Ödülü”nün ardından katıldığı Boğaziçi film festivalinde “En İyi Film ve Kurgu Ödülü’’ne layık görülen ‘The Guest/Misafir’,  festival yolcuğuna yurt dışında devam ediyor. Son olarak yer aldığı Dublin İpek Yolu Film Festivali ve Malmö Arab Film Festivalleri’nden de “En İyi Film” ve “En İyi Kadın Oyuncu” ödülleriyle dönen film, Suriyeli göçmenlerin hikâyesini tüm gerçekliğiyle gözler önüne seriyor.  

“The Guest/Misafir”

Akrabalarını Suriye’deki savaşta kaybeden 7 yaşındaki Lena, küçük kız kardeşiyle birlikte, onları sonunda Türkiye’ye götüren bir yolculuğa çıkar. Bir yandan yaşamını sürdürebilmek için para kazanmak, diğer yandan da küçük kız kardeşine annelik yapmayı öğrenmek zorundadır. Ailesinin öldüğünü kabullenmeyi reddeder ve ısrarla Suriye’ye geri dönmek ister. Bu zorlu yolculukta karşılaştığı tüm engelleri aşarak bir kahramana dönüşür.