Gönülleri Fetheden Besteler, Aya İrini'de Yankılandı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile Aya İrini’de "Sultan Bestekârlar" konseri düzenledi. Osmanlı sultanlarının bestelediği eserler, şef Musa Göçmen’in yönetiminde farklı ülkelerden gelen 12 müzisyenin de aralarında bulunduğu 35 kişilik bir orkestra tarafından icra edildi. Çok sayıda seçkin davetlinin izlediği konsere ney sanatçısı Bilgin Canaz ile kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu da eşlik etti.

"Colors of Anatolia - Anadolu’nun Renkleri" kültür sanat turnesi kapsamında gerçekleştirilen konser sonrası, Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin kültürü ve geleneksel motiflerinin dünyanın beş kıtasında tanıtılması amacıyla düzenlenen pek çok projeden biri olan konserin, dünyanın farkı noktalarında icra edildiğini dile getiren Ateş, olağanüstü bir ilgi görmesi nedeniyle Türkiye’de de 10 ülkeden gelen 12 müzisyenle sahnelendiğini belirtti.

Dünyanın özlem duyduğu barış ve birlikte yaşama kültürünün merkezi ve beşiğinin İstanbul olduğuna dair mesaj taşıyan konsere, mekân olarak dördüncü yüzyılda inşa edilen Aya İrini'yi seçtiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Ateş,  sözlerini şöyle sürdürdü: "Aya İrini, Osmanlı Devleti'nin 600 yıl boyunca başka kültürlere, dinlere ne kadar toleranslı davrandığının, her toplumun, insanın, bireyin haklarını savunduğunun bir göstergesi. 600 yıl boyunca bu mekânlar Topkapı Sarayı'nın içinde olduğu halde değiştirilmemiş, tahrip edilmemiş ve yıkılmamıştır. Muhafaza edilmiştir."

Geleneksel motifleri evrensel bir dille yorumlayan konserde, ABD'den Christine Kharazian, Arjantin'den Jorge Andres Berbero, Arnavutluk'tan Lirza Zaloshnja, Brezilya'dan Ana Isabel Ferreira Rebello, Ermenistan'dan Alik Arakelyan ve Marine Hakobyan, İngiltere'den Lauren Grace Baker, İsrail'den Eyal Moshe Shiloach, Polonya'dan Cyprian Kamil Komza, Romanya’dan Lucian Moraru ve Yunanistan'dan Chrysanthi Garyfalliaz Kostadima, Türk meslektaşlarıyla sahne aldı.

Sultan 4. Murad'ın "Uzzal Peşrev", Sultan 1. Mahmut'un "Şehnaz Peşrev", Sultan 3. Selim'in "Pesendide Peşrev", Sultan 2. Bayezid'in "Neva Peşrev" ve "Evic Saz Semaisi", Sultan Abdülaziz'in "Valse Davet" ile "Hicaz Sirto ve Hicaz Mandıra", Sultan 2. Mahmut'un "Hicaz Kalender" eserlerinin icra edildiği konser, katılımcı ülkelerin eserlerinden oluşan seçki ile sonra erdi.

“Anadolu’nun Renkleri” İstanbul’dan sonra Washington ve Ottawa’da da gerçekleştirilerek sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.