Gönüllü Elçiler Türkiye’yi Keşfetmeye Devam Ediyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2010 yılından bu yana her yıl düzenlenen "Türkçe Yaz Okulu" projesi kapsamında yüzlerce öğrenci Türkiye’ye geliyor.

Binlerce başvurunun arasından seçilerek 16 Temmuz - 12 Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan programa bu yıl yaklaşık 1000 yabancı öğrenci katılıyor.  

Endonezya, Cezayir, ABD, Ermenistan, İsrail, Küba, Almanya, İngiltere, Danimarka, Filistin, Mısır, Estonya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda'nın da aralarında bulunduğu 118 ülkeden programa katılan öğrenciler 27 farklı ilimizdeki 29 üniversitede Türkçe eğitimlerini alırken, ülkemizin tarihi ve turistik yerlerini geziyor ve Türk kültürünü yerinde gözlemleme şansına sahip oluyor.

Yüzlerce Öğrenci Türkiye’yi Keşfediyor

Proje kapsamında Malatya'da Türkçe eğitimi gören öğrenciler, bağlama çalıp halay çekerken, Gaziantep'te "Baklava Müzesi"ni gezdi ve baklava ustası Mehmet Çolak'la baklava yapmayı öğrendiler. Rize’de çay, Giresun’da fındık toplarken tarihî ve doğal güzelliklerin keyfini çıkaran gençler, Edirne'de yaprak ciğer yapmayı ve ebru sanatının inceliklerini öğrendi.

Dünya Miras Listesinden Kareler

21 ülkeden 25 öğrencinin katılımıyla İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Türkçe eğitimi alan öğrenciler arta kalan zamanlarda Türk kültürünü ve tarihini yerinde gözlemliyor. Düzenlenen gezi programları dâhilinde tarihî çarşıları ve şehrin öne çıkan yapılarını keşfe çıkarken, Efes ve Meryem Ana gibi dünya miras listesinde yer alan mimarî birikimlere tanıklık eden gençler, yöresel lezzetleri hem tadıyor hem de yapımını tecrübe ediyorlar.  

Yeşil ve Mavi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Türkçe derslerine katılan 16 ülkeden 25 öğrenci sahil turundan fener gezisine, mağara gezilerinden tekne turuna pek çok doğal güzelliğe şahitlik ederken, geleneksel el sanatlarından çalgı atölyesine şehrin kültürel birikimini de keşfediyor. Yelken, bisiklet turu gibi sportif aktivitelere de katılan öğrenciler, okçuluk gibi geleneksek sporları deneyerek tanıyorlar.

Kültürel Yolculuk

Aralarında 21 farklı ülkeden 25 öğrencinin bulduğu grup ise Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde dil seviyelerini geliştiriyor. Öğleden sonraları çıktıkları gezi programlarında Türk kültürüne yolculuk yaparken, çini ve ebru atölyelerinde el sanatlarını deneyimliyor, Türk halk sazları ve oyunlarını yakından tanıyorlar. Hafta sonları yakın şehirleri keşfe çıkan gençler, Türkiye’nin doğal ve tarihi güzelliklerine tanıklık ediyorlar.

Türk Sineması Yaz Okulu

12 Ağustos tarihine kadar devam edecek olan “Türkçe Yaz Okulu” programı 27 ilde tüm hızıyla devam ederken her yıl bir yeniliğe de imza atılıyor.

Enstitü, Sinema Genel Müdürlüğünün destekleri ve İstanbul Şehir Üniversitesi iş birliği ile sadece sinema alanından katılımcılara yer verilen "Türk Sineması Yaz Okulu" düzenliyor.

20 ülkeden 23 genç sinemacının 2 hafta boyunca Türkiye’de ağırlanacağı "Türk Sineması Yaz Okulu" ile film endüstrisi ile ilgili yabancı iş çevreleri ve akademisyenlerin Türk sinemasını yerinde tanımaları, yabancı öğrencilerin ve sinema çevrelerinin Türk sinema sektörü ile ilişkilerini geliştirmesi ve bu vesile ile uluslararası iş birliklerinin artırılması hedefleniyor.

Programda, akademik derslerin yanı sıra Türk sinemasının usta isimleri ile buluşma fırsatı yakalayan gençler Türkiye’nin tarihi ve kültürel birikimini de yakından tanıma şansına sahip oluyorlar.