GPDNet Dönem Başkanlığı Katara Vakfına Devredildi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün 2016 yılından bugüne kadar yürüttüğü Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (GPDNet) dönem başkanlığının devir teslim töreni İstanbul'da gerçekleştirildi.

Enstitünün ev sahipliğindeki tören, 4 Mayıs 2019 tarihinde üye ülkelerin katılımlarıyla düzenlendi.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve Katara Vakfı Genel Müdürü Dr. Halid bin İbrahim El Sulaiti arasında düzenlenen imza seremonisi ile GPDNet Başkanlığı, 2019 Haziran ayından başlamak üzere Katara Kültür Köyü Vakfına devredildi.

Törende konuşan Prof. Dr. Ateş, üç yıldır yürüttükleri GPDnet dönem başkanlığını görevini devrettikleri Katara Vakfı ve Vakıf Genel Müdürü Dr. Halid’in bu zorlu görevde hem Türkiye olarak hem de Yunus Emre Enstitüsü olarak yanlarında olacaklarını ve birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Katara Vakfı Genel Müdürü Dr. Halid ise GPDNet’e üye tüm ülkelerin Katar’ın başkanlık görevini üstlenmesi konusunda gösterdikleri destekten ötürü teşekkürlerini iletti. Küresel istikrarın ve halklar arasındaki barışın sağlanmasına büyük önem verdiklerini kaydeden Dr. Halid, kültürün pozitif bir güç olduğunu vurgulayarak dünyanın daha fazla dayanışma ve kardeşliğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

GPDNet dönem başkanlığını simgelemek amacıyla dünya tarihinde eşitlik ilkesine dayanan en eski antlaşma olmasının yanı sıra dünyanın ilk yazılı barış antlaşmalarından biri kabul edilen Kadeş Barış Antlaşmasının aslına sadık kalınarak tasarlanan replikası da 3 yıl süreyle Katara Vakfına verildi. 

Devir teslim töreninde Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş tarafından, Katara Vakfı adına Katara Vakfı Genel Müdürü Dr. Halid bin İbrahim El Sulaiti’ye Türk sanat tarihçisi Prof. Dr Nurhan Atasoy ve ekibi tarafından özel olarak hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman Kaftanı takdim edildi.

21. yüzyılda İdeal Dünya

Kutlamaların ardından “21.Yüzyılda Kamu Diplomasi ve Kültürlerarası Etkileşim” isimli GPDNet Paneli düzenlendi. Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Teahwan Kim’in yaptığı konuşmalarda 21. yüzyılda ideal bir dünya için kültürlerarası diyalogların önemine dikkat çekildi.

Dr. Melih Barut'un moderatörlüğünde Prof. Teahwan Kim, Dr. Bora Bayraktar, Osman Serim ve Chelsea Chen'in katılımlarıyla gerçekleşen panelde ise gelecek kuşaklara taşınacak kültür zenginliği ve çeşitliliği konuları masaya yatırıldı.

GPDNet aile fotoğrafı çekiminin ardından program sona erdi.

Küresel Kamu Diplomasisi Ağı – GPDNet

Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (Global Public Diplomacy Network-GPDNet) 2014 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'de Yunus Emre Enstitüsünün de aralarında bulunduğu dokuz ülkenin kamu ve kültür diplomasisi kurumları tarafından kurulmuştur. Macaristan, Katar, Litvanya, Mozambik ve Meksika’nın da katılımıyla üye ülke sayısı 14’e yükselmiştir.

GPDNet, dünyanın farklı bölgelerinde yer alan kültür ve kamu diplomasisi alanında faaliyet gösteren enstitülerin teorik ve pratik sahada bilgi paylaşımını sağlamak, ikili ve çok yönlü projeler hazırlamak amacıyla kurulmuştur. Yunus Emre Enstitüsü GPDNet'in dönem başkanlığı görevini 2016-2019 yılları arasında üstlenmiştir. 2019-2022 yılları arasında ise Katara Vakfı tarafından yürütülecektir.

Diğer Etkinlikler

Küresel Kamu Diplomasisi Ağı’nın (GPDNet) 6. Genel Kurul Toplantısı, 20-22 Ocak 2020 tarihleri arasında Katar’da...

Polonya’nın Krakov şehrinde gerçekleştirilen Küresel Kamu Diplomasisi Ağının (GPDNet) 3. Genel Kurul Toplantısında...