GPDNet Üyeleri Mozambik’te Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Başkanlığı Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (GPDNet) çerçevesinde, Ağ’a üye ülkelerden Mozambik'e bağlı CADE kuruluşu tarafından "Kamu Diplomasisinde Bir Cazibe Konusu Olarak Turizmin Rolü" başlıklı konferans düzenlendi.

26 Mart 2018 tarihinde başkent Maputo’da gerçekleştirilen konferans, Türkiye’nin Maputo Büyükelçisi Zeynep Kızıltan, CADE Başkanı Cassamo Nuvunga, Maputo Büyükşehir Belediye Başkanı, Türkiye ve Yunus Emre Enstitüsünü temsil eden Prof. Dr. Nezih Orhon’un katılımıyla gerçekleşti.

Açış konuşmasını yapan CADE Başkanı Cassamo Nuvunga, konferansın odak noktası olan turizm konusunun Mozambik’e dair var olan uluslararası anlayışı değiştirmek ve geliştirmek için çok önemli bir dinamiğe sahip olduğunu söyledi. Güçlü stratejilerle yürütülen turizmin ekonomik, kültürel ve sosyal sonuçlarına değinen Nuvunga; bugün dünyada tanınan ve etkili olan ülkelerin güçlü turizm potansiyelinden farkındalıklı şekillerde yararlanan ülkeler olduğuna dikkat çekerek farklı kıtalardan oluşan GPDNet ülkelerinin bu konuda birbirinden öğreneceği pek çok husus olduğunu belirtti.

Enstitü adına açış konuşması yapan Strateji Geliştirme Müdürü Bülent Üçpunar ise kültür kavramının önemine dikkat çekti. Geniş bir çeşitliliğe sahip olan kültürün kendine özgü bir anlayış oluşturduğunu belirten Üçpunar, her ülkenin kendi iç dinamiklerinden gelen bir turizm anlayışı ve stratejisi olduğunu söyledi. Ülkelerin farklılıklarından doğan etkilerden olumlu yönde yararlanılması gerektiğine de vurgu yaparken empati ve etkileşim yoluyla herkesin bu durumdan faydalanacağı sürdürülebilir bir turizm anlayışının geliştirilebileceğini ifade etti.

Türkiye dışında Filipinler’den National Commission fort he Arts and the Culture (NCCA), Tayvan’dan Chiang Ching-kuo Foundation (CCFK), Nijerya’dan National Institute for Cultural Orientation (NICO) ve Katar’dan Katara Cultural Village Foundation kurumlarının katılım gösterdiği konferansta Türkiye ve Yunus Emre Enstitüsü adına Prof. Dr. Nezih Orhon konuşma yaptı.

Prof. Orhon yaptığı sunumda dünyanın en çok ziyaret edilen ilk 10 ülke arasında Türkiye’nin de bulunduğunu söyleyerek turizmin ülke tanıtımında ne kadar belirleyici bir faktör olduğu noktasında belgelere ve rakamlara dayalı bir konuşma yaptı. Yerel değerleri merkeze koymayan bir turizm anlayışının küresele ulaşamayacağının altını çizen Orhon; teknolojik imkanlardan stratejik şekilde faydalanan ülkelerin bugün dünyada daha kapsamlı tanındığını söyleyerek insanların internet sayesinde görüşlerini karşılıklı olarak paylaşabildiğini ve destinasyon oluşumunda aktif rol oynadığına dikkat çekti. Bu konuda Türkiye tarafından yürütülen çalışma ve kampanya örneklerini dinleyicilerle paylaşan Orhon’un sunumu ve Türkiye örneği bir hayli ilgi uyandırarak konferansın şekillenmesine katkıda bulundu.

Konferans bitiminin ardından yapılan çoklu oturumlarda tartışmalar ve bilgi alışverişleri Türkiye örneği üzerinden devam ederken katılımcılar sordukları sorularla konferansın çok daha verimli geçmesine katkıda bulundu. Ayrıca, Mozambik içerisinde bulunan kamu ve eğitim kurumlarından temsilcilerin ve ilgililerin katılım gösterdiği konferansta GPDNet üye ülkeleri tarafından hazırlanan çalışma örnekleri sergilendi.

27 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilen değerlendirme ve fikir alışverişi toplantısında ise konferansta paylaşılan bilgiler referansında, Mozambik’in turizm potansiyelinin güçlendirmesi ve daha fazla turist çekebilmesi için nasıl bir yol haritası izleyebileceğine yönelik değerlendirilmelerde bulunuldu. GPDNet üye ülke temsilcilerinin görüşleri ile birlikte GPDNet etrafında 2018 yılında yapılacak projelere dair görüş alışverişinde bulunuldu.

Etkinlik dizisi, aynı gün Maputo şehrinde tarihi ve kültürel bir geziye çıkarılan GPDNet delegasyonunun; 28 Mart Çarşamba günü Mozambik turizminin önde gelen merkezlerinden Inhaca Adasını ziyareti ile sona erdi.