Güney Afrika’da Türk Günü ve Türk Yemek Festivali

Yazıcı-dostu sürüm

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenen Türk Günü ve Türk Yemek Festivali'nde, Türk kültürü ve mutfağı tanıtıldı. Türk Günü ve Türk Yemek Festivali Johannesburg kentindeki Victoria Yards'ta 3 bine yakın kişinin katılım sağladığı “Turkish Food Market” adı altında düzenlendi. 

Festivale, ülkede yaşayan Türkler ve Güney Afrikalılar katıldı. T.C. Pretorya Büyükelçiliği himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinliğe, Büyükelçilik çalışanları, Aileleriyle birlikte Azerbaycan, Irak ve Kazakistan Büyükelçileri teşrif etti.

Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, sergide yaptığı konuşmada "Festivalimiz oldukça başarılı geçti ve tahminimizin üzerinde katılımcı vardı. Özellikle Güney Afrikalılardan Türk mutfağını bilen ya da tanımak isteyen çok sayıda ziyaretçimiz katıldı." dedi.

Türkiye ile Güney Afrika arasındaki kültürel ilişkileri pekiştirmek adına bu festivalin çok faydalı olduğuna dikkati çeken Kandaş, "Bu festival büyükelçiliğimiz ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından ilk kez düzenlendi. Belirli aralıklarla en az yılda bir kere yapmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

El sanatlarından çeşitli örneklerin de sergilendiğini belirten Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Abdülaziz Yiğit, Türk okçuluğunun da tanıtıldığını ve yoğun ilgi gördüğünü kaydetti.

Güney Afrika'da yoğun ilginin gösterildiği programa Türkçe kursları, Türk el sanatları, geleneksel Türk okçuluğu, Türk gıda, tekstil ve halı ürünleri de tanıtıldı. Türk mutfağının tanıtışdığı programda zitareçilere Türk tatlıları, Türk çayı ve kahvesi ikram edildi. Festivalde Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde Türkçe öğrenen Zainub Moolla, Yunus Emre'nin "Ben Yürürüm Yana Yana" şiirini Türkçe ve İngilizce seslendirirken, Danae Issel ise "Sen Çal Kapımı" şarkısını söyledi. Ayrıca Güney Afrikalı Sweet Voices Chorale Koro Grubu da "Üsküdar'a gider iken" şarkısını ve Yunus Emre'nin "Bana Seni Gerek" şiirini koro halinde seslendirdi.

Yunus Emre Enstitünde Türkçe öğrenen kursiyerler Yunus Emre, Nasrettin Hoca, Karagöz ile Hacivat kostümlerini giyerek Türk kültürünün önemli şahsiyetlerinin tanıtımlarını da yaptılar.

Enstitümüzün Türkçe kursiyerlerden Türkiye ve Güney Afrika ilişkilerine olumlu katkı sağlayan Türkiye aşığı Güney Afrikalı Marion Kate Smith ise bu etkinlik vesilesiyle her iki ülke arasındaki dostluğa katkı sağlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yunus Emre Enstitüsü Direktörü Abdülaziz Yigit, kültürel bir etkileşimin sağlandığı bu güzel Türk gününde, Güney Afrikalılar ile buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken Türk ürünlerini tanıtan ve programda yer alan Türk firmalarına teşekkür etti.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ FOTOĞRAF SERGİSİ

Dışişleri Bakanlığı himayelerinde yurtdışında gerçekleştirilen “Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Sergisi"nin Güney Afrika Cumhuriyeti ayağı 26 Mayıs 2022 tarihinde Pretorya’da başladı. Büyükelçi Ayşegül Kandaş tarafından açılarak sanatseverlerin beğenisine sunulan fotoğraf sergisi haziran ayında da Johannesburg Yunus Emre Enstitüsünde ziyarete açık olacak.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Brüksel'de 16 Nisan 2024 tarihinde düzenlediği etkinliğe Belçika'nın sanat...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

İngiltere'de geleneksel hale gelen "Ramazan Çadırı Projesi" etkinliği kapsamında, başkent Londra'nın ünlü Trafalgar...

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...