Güney Kore’de Yunus Emre Temalı Türkçe Konuşma Yarışması

Yazıcı-dostu sürüm

Seul Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Güney Kore 3. Ulusal Türkçe Konuşma Yarışması düzenlendi. Yarışma, Hankuk Yabancı Araştırmalar Üniversitesinde (HUFS) faaliyet gösteren Karşılaştırmalı Yabancı Diller Eğitim Merkezi (Center for Critical Foreign Languages) ve Busan Yabancı Araştırmalar Üniversitesine (BUFS) çatısında çalışmalarını yürüten Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü iş birliği ile gerçekleştirildi.

YUNUS EMRE TEMALI “KORE TÜRKÇE KONUŞUYOR” ETKİNLİĞİ

24 Kasım-3 Aralık 2021 tarihlerinde düzenlenen etkinlik, T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021’in “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesi ve bu özel yılı UNESCO’nun anma yıldönümleri arasına alması münasebetiyle Yunus Emre temasıyla ve “Kore Türkçe Konuşuyor” sloganıyla gerçekleştirildi.

HUFS ve BUFS’ta Türkçe öğrenen öğrenciler öncelikle zorlu yarı finallerde yarışarak ön elemeyi geçti ve 12 öğrenci finalde yarışmaya hak kazandı.

KORELİLER YUNUS’UN HAYATI VE EDEBÎ EERLERİ HAKKINDA KONUŞTU

Yunus Emre ve Türkçe Yılı’na özel olarak belirlenen konu çerçevesinde yarışmacılar, temel ve yüksek olmak üzere iki kategoride Yunus’un hayatı ve edebi eserleriyle ilgili konuşmalar yaptı.

Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Ersin Erçin'in açış konuşmasıyla başlayan etkinliğe 80'e yakın öğrenci çevrim içi katılarak Kore'deki Türkçe festivalinin keyfini çıkardı. Seul Yunus Emre Enstitüsünden Oh Chong-Jin’in moderatörlüğünü yaptığı yarışmanın jürisinde ise Büyükelçi Erçin’in yanı sıra Seul Eğitim Müşaviri Esin Tezbaşaran, Seul YEE Eğitim Sorumlusu Özgür Can Yıldız, Prof. Dr. Engin Uzun, Prof. Lee Nana ve Prof. Yang Min-Jee yer aldı.

Etkinliğe ayrıca Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yoon Yeong-Soo, Seul THY Müdürü Mehmet Gürülkan, Seul Ticaret Müşaviri Münir Oğuz, Askeri Ataşeler Abdullah Sağır ve Utku Keskin de katıldı.

SARI ÇİÇEK İLAHİSİ SESLENDİRİLDİ

Yarışmanın temel seviyesinde Yeji Kim birinci, Dabin Kim ikinci ve Garam Oh üçüncü olurken, Garam Oh, güftesi Yunus Emre’ye bestesi ise Bestekâr Tahir Karagöz’e ait “Sarı Çiçek” ilahisini gitarıyla seslendirerek dinleyicilerden büyük beğeni topladı.

Orta-yüksek seviyede kıyasıya rekabet sonrasında Gayeon Han birincilik, Jung Ju-Hyung ikincilik ve Ha-Jeong Jo üçüncülük derecesini elde etti.

27 Ocak 2022 tarihinde yüz yüze olarak düzenlenecek ödül töreninde; yarışmanın birincilerine Türk Hava Yolları ile Seul-İstanbul gidiş-dönüş uçak bileti; yarışmada ikincilik ve üçüncülük derecesini elde eden yarışmacılara ise para ödülü ile birlikte katılım sertifikaları takdim edilecek.

 

Diğer Etkinlikler

Tunus’ta her yıl Tunus Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlenen Bab el-Bahr Ramazan Geceleri Festivaline katılan...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 25 Mart 2024 tarihinde St. Mary's Islington'da bir kez daha unutulmaz bir akşam düzenledi...

Bosna Hersek'in Mostar şehrinde bulunan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) kültür merkezinde 27 Mart 2024...

İran'da Tahran Yunus Emre Enstitüsü Çocuk Korosu, 14 Mart 2024 tarihinde Nevruz Bayramı dolayısıyla bir konser verdi...