Harflerin Sanata Dönüştüğü Sergi

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un teşrifleriyle Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Kasım’ın ve emekli İngiliz diplomat Terence Clark’ın modern ve geleneksel (klasik) tarzda ortaya koydukları hat eserlerden oluşan serginin kapılarını 7 Kasım günü sanatseverlere açtı.

Kurtulmuş: "Kaligrafi, geleneksel İslam sanatlarının en güzel formlarından birisidir"

Londra Kültür ve Turizm Ofisi iş birliği ile hazırlanan sergi, biri doğu biri batıda farklı sosyal çevrelerde yetişen iki hattatın İslam sanatına dair aşk ve yeteneklerini buluşturan serginin açılışında konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş hat sanatının gelişimine ve tanıtımına katkı sağlayan bu serginin sanata verilen değerin de bir göstergesi olduğunu söyledi. Bakan Kurtulmuş, “Kaligrafi, geleneksel İslam sanatlarının en güzel formlarından birisidir. Aslında alfabe harfleri aynı, herhangi bir şekilde yazdığınız yazıdaki harf, bilgi, form değişmiyor ama kaligrafi vasıtasıyla İslam'ın bu muhteşem sanatını kullananlar, asırlar içerisinde tabiri caizse harflerin her birisini konuşturmuşlar.” diyerek sanatçılara tebriklerini iletti.

Osmanlı Hanedan üyelerinin de katıldığı sergi açılışına ayrıca Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç başta olmak üzere Irak Büyükelçiliğinden de önemli diplomatlar teşrif ettiler. Basının yoğun ilgi gösterdiği gecede Reuters, BBC Arapça, Al Araby TV sanatçılarla ve katılımcılarla röportaj yaptılar.  

İlk sanat eğitimini Bağdat Üniversitesi’nde almış ve daha sonra çalışmalarını Türkiye’de yürütmüşten Musul’da doğup büyüyen Irak kökenli Kasım’ın, sergide on altı eseri bulunuyor. Irak’ta Büyükelçilik yapan ve buradaki süresi boyunca hat eğitimi alan İngiliz Diplomat Clark ise hat ve İslami desenlerden oluşan çalışmalarına İngiltere’de devam ediyor. Sergideki yedi eser ise Clark’a ait. Clark, Rûmi, Abu Nuwas gibi üstatların şiirlerinden esinlenerek daha çok modern tarzda sanatını ifade ederken Kahya ise daha çok huruf-ı mukattaa çalışmalarına yer veriyor.

İki sanatçının özgün çalışmalarında oluşan sergi, 8 Aralık tarihine kadar Londra Yunus Emre Enstitüsünde ziyaret edilebilecek.