I. Milletlerarası Kafkas Türkologları Çalışma Toplantısı Sona Erdi

Yazıcı-dostu sürüm

I.    Milletlerarası Kafkas Türkologları Çalışma Toplantısı Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Dil Kurumu ortaklığında 28-29 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul’da Sura Hotel’de yapıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, toplantının açış konuşmasında “Yunus Emre Enstitüsü olarak kuruluşumuzdan bu yana yurt dışında Türkoloji ile uğraşan bilim adamlarını yakından tanıyıp ortak işler yapmak amacıyla farklı bölgelerle Türkoloji toplantıları düzenledik. Türkoloji bölümleri bence halklar arasında açık tutulan bir kapıdır ve bu kapı her zaman açık kalacaktır. Bu toplantı vesilesiyle şunu ifade etmek istiyorum ki, Yunus Emre Enstitüsü, sadece dil öğreten bir kurum değildir. İşimizin büyük kısmını karşılıklı olarak kültürleri tanıtmak adına sergiler açmak, konserler düzenlemek, kurslar düzenlemek oluşturmaktadır. Kafkas kültürünün Türkiye’de daha yakından tanınması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, “Gerek çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olması, gerekse birçok dille temas kurulamaması sebebiyle Türkoloji dünyası çalışma açısından zorluk çekiyor. Biz alanı biraz olsun daraltarak, meslektaşların birbirini daha yakından tanımasını sağlamak; Türkoloji bölümlerinin meselelerini istişare etmek maksadıyla bu toplantıyı düzenledik. İnşallah hepimiz iyi izlenimlerle buradan ayrılırız” dedi.

Toplantı; Yunus Emre Enstitüsü, Türk Dil Kurumu, Yüksek Öğretim Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarının Kafkas Türkolojisi ile ilgili kurumlarının yürütmekte olduğu faaliyetler ve olası iş birlikleri sunumları ile devam etti. Azerbaycan ve Gürcistan maslarında ilgili ülkelerden gelen Türkologlar ve Türkiye Üniversitelerinde Kafkas Türkoloji’si üzerine çalışan Türk akademisyenler Kafkas ülkelerindeki bölümlerin, akademisyenlerin ve öğrencilerin meselelerini iki gün boyunca istişare ettiler.

Çalışma toplantısı için 27 Kasım’da İstanbul’a gelen misafirler Marmaray ile Üsküdar’a geçerek akşam Çamlıca Tepesinden İstanbul’u seyrettiler. Gece panoramik bir İstanbul turu ile başlayan program, toplantının son gününde kültür gezileri ile devam etti. Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultan Ahmet Camii başta olmak üzere tarihi yarım ada uzman rehberler eşliğinde katılımcılara tanıtıldı.

Çalışma Toplantısı, iki gün boyunca yapılan istişarelerde ikili ilişkilerin artırılarak devam ettirilmesi gerektiği vurgulandı. II. Milletlerarası Kafkas Türkologları Çalışma Toplantısının Bakü’de, III.’sünün ise Batum’da yapılması yönünde tavsiye kararlarının da yer aldığı genel sonuç bildirgesi ile sona toplantı sona erdi.