İngiliz Parlamenter Heyeti Türkiye’de

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün davetlisi olarak Gaziantep, Şanlıurfa, Ankara ve İstanbul’da Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik yaptığı çalışmaları yerinde görmek, Brexit sonrası Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaret hacminin arttırılma amacıyla ön görüşmeler yapmak ve iki ülke arasındaki derin ve köklü ilişkilerin sağlamlaşmasına zemin hazırlamak için İngiltere Parlamentosu milletvekillerinden David Amess, Mark Menzies, David Morris ve Sheryll Murray’in de aralarında bulunduğu heyet Türkiye’ye geldi.

İlk Durak Gaziantep

Heyetin Türkiye’deki ilk durağı Gaziantep oldu. Ziyaretler kapsamında Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile görüşme gerçekleştirdi.

İkili görüşmeler çerçevesinde Vali Davut Gül, Türkiye’nin Suriye politikasını, sığınmacılara yönelik çalışmalarını ve Brexit sonrası iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılmasına yönelik görüş ve değerlendirmelerde bulunarak,  iki ülke arasında süregelen köklü ilişkilerin ortak iş birliği çerçevesinde geliştirilerek daha ileriye götürülebileceğini ifade etti. Görüşmede, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi yönetimi ile ihracat ve ithalata yönelik ticari ilişkiler çerçevesinde somut kararlar alındı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile yapılan görüşmede de, özellikle Gaziantep’in İngiltere’de gündemde tutulmasının, ticari ilişkilerin üst düzeye çıkartılmasının, iki ülke arasındaki gastronomi turizmi aracılığıyla kültürel öğelerin tanıtılmasının ve Suriyeli sığınmacılara yönelik olarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmaların İngiltere kamuoyuna tanıtılmasının önemine değinildi.

Bunun yanında 38 yıldır İngiltere Parlamentosunda Southend milletvekilli olarak görev yapan David Amess’in teklifi ile Gaziantep ve İngiltere’nin Southend şehirlerinin 2020 yılında kardeş şehir olarak ilan edilmesi hususunda mutabık kalındı. Bu sayede hem iki ülke hem de iki şehir arasında kültürel ve ekonomik ilişkilerin arttırılmasının hedeflendiği ifade edildi.

Ayrıca, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Ensar Toplum Merkezini ziyaret ederek, Suriyeli sığınmacılara yönelik gerçekleştirilen eğitim, kültür, sanat ve spor faaliyetlerini yerinde inceleyen heyet, Belediye tarafından sığınmacılar için yapılan çalışmalardan çok etkilendiklerini belirtti. Görüşmede, Türkiye’nin bu alanda yapmış ve yapmakta olduğu çalışmalarının yurt dışında görünürlüğünün artmasının ve takdir edilmesinin gerekliliğine vurgu yapıldı.

Heyet Gaziantep’te son olarak, Türkiye’nin önemli bir kültürel noktası olan ve ülkenin mozaik zenginliğini içerisinde barındıran Zeugma Müzesini gezme fırsatı buldu.

İngiliz Heyet Göbeklitepe'yi Gördü

İngiliz heyet Türkiye programlarının ikinci gününde Şanlıurfa'ya geldi. Şanlıurfa ziyaretleri kapsamında ilk olarak Vali Abdullah Erin ile bir araya gelen heyet, başta mülteci sorunu olmak üzere ikili ticari ve kültürel ilişkiler gibi bir çok alanda fikir alışverişinde bulundu. 

Heyet ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen Göbeklitepe yılı kapsamında, uygarlığın en eski mabedi olarak bilinen ve tarihin sıfır noktası olarak adlandırılan Göbeklitepe kazı alanını yerinde görme fırsatı yakaladı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Doğuş Grubu girişimleri ile turizme kazandırılan Göbeklitepeyi ziyaret eden İngiliz parlamenterler, Türkiye'nin böyle bir zenginliği dünya kültür mirasına kazandırdığı için çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini belirttiler.

Heyet daha sonra Balıklıgöl ve şehir gezisiyle birlikte GAP ziyaretini sonra erdirdi.

Resmî Ziyaretlerin Son Durağı Ankara

İngiltere heyeti resmî ziyaretleri kapsamında son olarak Ankara’ya geldi. T.C. Milli Savunma Bakan Yardımcı Şuay Alpay ile ikili iş birliklerini görüşen heyet daha sonra İngiltere Büyükelçisi Dominick Chilcott ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile Brexit sonrası ilişkilerin artarak devam edeceği, elçilik olarak her türlü desteğin verileceği belirtildi.

Programın devamında İngiltere parlamentosu milletvekilleri T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile birlikte bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Koca, Türkiye ile İngiltere arasında sağlık alanında iyi ilişkilerin olduğu ve Kasım ayında bir protokolün imzalanacağını söyledi. Davetleri için Bakan Koca’ya teşekkür eden Milletvekili David Amess, İngiltere olarak Türkiye ile sağlık alanında uzmanlık paylaşımını hayata geçirebileceklerini ifade etti.

Heyet yeni açılan Ankara Şehir Hastanesini de ziyaret ederek Başhekim ve Bakanlık yetkililerinden bilgi aldı.