İngiliz Parlamenter Heyeti, Yunus Emre Enstitüsünün Misafiri Oldu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü’nün misafiri olarak Türkiye’ye gelen İngiliz Parlamenter Heyeti, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile temaslarda bulundu.

Türkiye’nin kültürel diplomasi alanındaki yüzü olarak faaliyetlerini sürdüren Yunus Emre Enstitüsü kamu diplomasi alanındaki çalışmalarına da hız veriyor. Bu çerçevede Türkiye’de yaşanan gelişmelerin İngiliz Parlamentosu’nda daha sağlıklı bir şekilde aktarılması adına Yunus Emre Enstitüsü, İngiltere İşçi Partisi’nden dördü gölge bakan olmak üzere toplam beş parlamento üyesini Türkiye’de misafir etti.

Gölge Adalet Bakanları Yasmin Qureshi ve Imran Hussain, Gölge Çalışma ve Emeklilik Bakanı Marie Rimmer, Göçten Sorumlu Gölge İçişleri Bakanı Afzal Khan ve Yerel Yönetimler ve İskân Komisyonu Üyesi ve Milletvekili Tanmanjeet Singh Dhesi’den oluşan Parlamenter Heyeti sırasıyla İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te temaslarda bulundu.

İstanbul Valisi Yerlikaya: Yunus Emre Enstitüsünün bu tür buluşmalara aracılık etmesi çok mühim

Heyet ilk olarak, görevine yeni başlayan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’yı ziyaret etti. Samimi bir ortamda gerçekleşen toplantıda, Türkiye ile İngiltere arasındaki ikili ekonomik ilişkiler, Türkiye’deki sığınmacılar ve Suriye’nin mevcut durumu gibi önemli konularda fikir alışverişinde bulunuldu.

Vali Yerlikaya, Yunus Emre Enstitüsüne böyle bir toplantıya vesile olduğu için teşekkür ederken, Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin her alanda olumlu yönde ilerlemesi adına çalışmalar yapılacağını ifade etti.

Görüşmenin ardından İstanbul’un tarihî yarımadasına geçen İngiliz Parlamenterler; Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camii ve Topkapı Sarayı’nı görme fırsatı buldu.

Ankara’da Yoğun Görüşme Trafiği

İngiliz Parlamenter Heyeti, İstanbul’daki temasların ardından 9 Kasım 2018’de Ankara’ya gelerek Gazi Meclis’i ziyaret etti. Meclis ziyaretinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyon üyeleri ile görüşen heyet, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott’a da nezaket ziyaretinde bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Türkiye-İngiltere ilişkilerinin seyrinden memnunuz

Heyetin Ankara’daki en önemli görüşme duraklarından birisi olan İçişleri Bakanlığı ziyareti, Bakan Süleyman Soylu’nun ev sahipliğinde Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in katılımları ile gerçekleşti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Göç sorunu sadece Türkiye için değil, tüm insanlık için büyük bir sorun teşkil etmekte. Bunun yükünün sadece Türkiye’nin taşımasını beklemek makul bir yaklaşım değildir.” ifadelerini kullandı. Bakan Soylu, insanları göçe zorlayan etkenlere zamanında müdahale etmek ve sorunları yerinde çözmek gerektiğini ifade ederken teröre de değindi. Soylu, Türkiye’nin kendini müdafaa etmesinin en tabii hakkı olduğunu belirterek sınır güvenliği noktasında aldıkları tedbirleri anlattı ve Türkiye gündeminin İngiliz Parlamentosu’nda doğru şekilde aktarılması noktasında heyetin büyük önem arz ettiğini ifade etti.

İngiliz Parlamenter Heyeti, daha sonra Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Ankara’daki Son Durak: Yunus Emre Enstitüsü

Ankara’da yoğun bir görüşme trafiği yaşayan heyetin buradaki son durağı ise Yunus Emre Enstitüsü oldu.

Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda söz alan Delegasyon Başkanı Yasmin Qureshi, Enstitüye böyle bir seyahate imkân sağladığı için teşekkür ederken, görüşmelerinin iki ülke ilişkileri açısından çok verimli geçtiğini ifade etti.

Marie Rimmer, Yunus Emre Enstitüsünün dünya genelindeki çalışmalarından çok etkilendiğini belirtirken Imran Hussain ise Türkiye’nin uluslararası alandaki duruşunun desteklenmesi gerektiğini söyledi.

“Amacımız, ülkemizi ve insanımızı daha iyi tanıtmak”

Yunus Emre Enstitüsünün davetlisi olarak Türkiye’de temaslar gerçekleştiren İngiliz milletvekillerinin ziyaretini değerlendiren Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitü olarak Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostluğun ve kültürel bağların pekişmesi yönündeki çalışmaları, 46 ülkede kurdukları 56 Kültür Merkezi aracılığıyla yürüttüklerini söyledi.

Bu geniş kültürel diploması ağının yanı sıra kamu diplomasisi alanında da önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Ateş, “Amacımız, ülkemizi ve insanımızı daha iyi tanıtmak ve ilişkilerimizi geliştirip yeni dostluklar kurmak. Bu doğrultuda İngiliz Parlamentosu’nda aktif bir Türkiye grubu oluşturulması ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin daha sağlıklı bir şekilde aktarılması adına İngiliz milletvekillerini Türkiye’de ağırlamaktan ve ülkemizde temaslar kurmalarını sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

İngiliz Parlamenter Heyetinin Türkiye Ziyareti Gaziantep’te Son Buldu

Son yılların dünya çapındaki en büyük sorunlarından biri haline gelen sığınmacı konusuyla yakından ilgilenen heyet, Gaziantep’te bulunan ve 4 bin 500 Suriyeliye ev sahipliği yapan Nizip Geçici Barınma Merkezini de ziyaret etti.

Kamp idaresi tarafından yapılan sunumun ardından heyet, kampın yaşam alanını dolaşarak sığınmacıların evine misafir oldu ve onlarla sohbet etme şansı yakaladı.

Geçici barınma merkezindeki ziyaretin ardından heyet, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye’nin 2012’den bu yana Suriye krizi ile ilgili olarak hayata geçirdiği sosyo-ekonomik projeler anlatıldı. Konuyla ilgili Türkiye-İngiltere arasındaki iş birliğinin artırılması gerektiği karşılıklı olarak ifade edildi.

Üç gün boyunca üç şehirde birçok resmî görüşme yapan ve Türkiye gündemini yerinde değerlendirme fırsatı bulan İngiliz milletvekilleri, Gaziantep’te son olarak Zeugma Müzesini ziyaret ederek Türkiye’den ayrıldı.