İpek YEE, Azem Shkreli Uluslararası Edebiyat Toplantıları’na Katıldı

Yazıcı-dostu sürüm

İpek Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenmekte olan Azem Shkreli Uluslararası Edebiyat Toplantıları’nın bu yıl 15.’si düzenlendi. 23-24 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşen programa, birçok ülkeden şair ve edebiyatçı katıldı. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un da baba ocağı olan İpek şehrinde gerçekleştirilen iki günlük program, İpek Yunus Emre Enstitüsü tarafından da desteklendi.

Enstitü, faaliyete bu yıl Türk şair Furkan Çalışkan ile katıldı. Çalışkan, iki gün süren etkinliklerde şiirlerini okudu ve akabinde İpek Belediye Meclis Salonu’nda aralarında Amerika, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Arnavutluk, Kosova, Yunanistan gibi ülkelerden şairlerin bulunduğu bir gruba “Kültürel Diplomaside Edebiyat Toplantılarının Yeri” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Çalışkan “Edebiyat, birbirimizin nasıl acı çektiğini, neye güldüğünü, neden sinirlendiğini, nasıl âşık olduğunu en doğrudan anlayabileceğimiz alandır. Ancak böyle gerçekten tanışabiliriz. Kültürel diplomasi sayesinde kurulan iletişim ve diyalogla halklar arasında karşılıklı saygı ve güven tesis edildiği gibi yeni fikirlerin ve metotların da benimsenmesi sağlanır.” ifadelerine yer verdi. Şairlerin kültürel diplomasi üzerinde fikir alışverişi yaptıkları bu oturumda Amerikalı şair Bill Worlok, Yunus Emre Enstitüsünün bu faaliyet içerisinde yer almasının kendisini çok heyecanlandırdığını, Yunus Emre’nin tüm dünyayı kuşatan bir felsefesi olduğunu belirterek Yunus Emre’nin şiirini İngilizce olarak okudu.

Azem Ahkreli Uluslararası Edebiyat Toplantıları’nda şiir okumaların yanı sıra kitap tanıtımı, müzik dinletileri, folklor gösterilerine yer verilirken Kosovalı genç şairler arasında düzenlenen yarışma kapsamında “En Güzel Şiir” ödülü verildi.