İşkodra’da “Anadolu Yıldızları” ile Tarihe Yolculuk

Yazıcı-dostu sürüm

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü, 11. ve 13. yüzyıllar arasında Anadolu’da yetişmiş, Hoca Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye kadar önemli mutasavvıfların yaşadığı dönemleri yansıtan kıyafetlerin sergilendiği bir program düzenledi.

27 Mart 2017 tarihinde İşkodra Migjeni Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen etkinliğe T.C. Tiran Büyükelçisinin Eşi Füsun Bayraktar, Tiran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Osman Demirbaş, üniversite dekanları, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

UNESCO’nun 2016 yılını, ölümünün 850. yılında “Hoca Ahmet Yesevi” yılı ilan etmesi nedeniyle Yunus Emre Enstitüsü ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana Celaleddin Rumi, Hacı Bektaş-ı Veli, Taptuk Emre, Yunus Emre, Ahi Evran, Sarı Saltuk, Şeyh Edebali gibi Selçuklu Dönemi’nde yaşamış önemli gönül insanlarının dönemlerini yansıtan tarihi bir yolculuğa çıkıldı.

Selçuklu Dönemi’nin motiflerini barındıran ve tasavvufî öğelerin esas alındığı sahne sunumu İşkodralılar tarafından büyük ilgi gördü.

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zafer Kıyıcı, yaptığı açılış konuşmasında Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Ahi Evran gibi Anadolu’da yaşamış veliler tüm dünyaya sevgi, kardeşlik, hoşgörü ve barış temalarını işlediklerini belirtti.

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İlknur Koçbıyık ise “Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu Yıldızları” projesi ile başta Hoca Ahmet Yesevi ve tasavvuf ekollerinin tüm insanlığa barış, sevgi ve hoşgörü aşıladığını belirterek bugünkü etkinlikte de büyük mutasavvıfların, tasavvufi akımlarını ve zengin Selçuklu kültürünü vurgulamak istediklerini ifade etti.