Johannesburg’da Hoca Ahmed Yesevî'nin 855. Ölüm Yıl Dönümü Anılıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Johennesburg’da tarihte bilinen ilk büyük Türk mutasavvıfı Hoca Ahmed Yesevî anılıyor. Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü, Hoca Ahmed Yesevî’nin 855’inci ölüm yıl dönümünü anmak üzere bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor.

Başta Kazakistan Büyükelçiliği olmak üzere Thembekile Mandela Vakfı (Thembekile Mandela Foundation) gibi sivil toplum kuruluşları da Hoca Ahmed Yesevi'nin 855. ölüm yıl dönümü anısına düzenlenecek olan okullar arası makale yarışması ve ödül töreni etkinliklerinde organizatör katılımcı olarak yer alacak.

1 Eylül-31 Aralık 2021 tarihleri arasında Johannesburg ve Pretorya’daki okullar arasında düzenlenecek makale yarışması, bu yıl Aralık ayında yapılacak olan ödül töreni ve sertifika takdimiyle son bulacak.

DİVAN-I HİKMET KAZAKÇA, TÜRKÇE VE İNGİLİZCEYE ÇEVRİLECEK

Anma programı kapsamında Güney Afrika'da Hoca Ahmed Yesevî'nin Türk tasavvuf edebiyatının bilinen en eski örneklerini içeren "Divan-ı Hikmet" adlı kitabının, günümüz Türkçesinin yanı sıra Kazakça ve İngilizceye çevrilmesi planlanıyor. Tek bir ciltte Türkçe, Kazakça ve İngilizce çevirilerinin yer alacağı eserin; Güney Afrika Cumhuriyeti makamlarını temsil eden üst düzey yöneticiler, diplomatik temsilcilikler, akademisyenler ve öğrencilere takdim edilmesi hedefleniyor. Divan-ı Hikmet’in üç dilde sunulacağı eserle Türk dünyasının ortak değeri olan Hoca Ahmed Yesevî’nin tüm dünyaya tanıtılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.