Jordi Savall & Hespèrion XXI Ensemble - Dimitrie Kantemir’in İstanbul’u Konseri

Yazıcı-dostu sürüm

24 Ekim 2015 tarihinde Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı (Bozar) Europalia Türkiye kapsamında Brüksel Yunus Emre Enstitüsü ve Romanya Kültür Enstitüsünün iş birliği ile barok ve “erken müzik” döneminin yaşayan efsane ismi Jordi Savall’i ağırladı.

16. ve 17. yüzyılın arşivlerde unutulan bestelerini keşfedip, unutulmaya yüz tutmuş kültürlerin anlatıcısı olma görevini üstlenmiş İspanyol besteci, viyola de gamba virtiözü Jordi Savall “Dimitrie Kantemir- İstanbul” adlı konseri Bozar’ da dakikalarca ayakta alkışlandı.

Savall, Osmanlı İmparatorluğunda yaşamış ve Klasik Türk müziğine büyük katkılarda bulunmuş Rumen asıllı bestekâr ve tambur sanatçısı Dimitrie Kantemir (1673–1723)’in İstanbul’unu ve müziklerini Belçikalı müzikseverlere sunarken, İstanbul’un Türk, Sefarad, Ermeni ve Osmanlı nağmelerinde saklanmış kültürel çeşitliliğini de anlattı.
 

Katalan sanatçıya Türk, Ermeni, Yunan, İspanyol sanatçılardan oluşan Hespèrion XXI Grubu eşlik etti. Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı Henry Le Boeuf Salonu’ndaki önemli konsere çoğunluğu Belçikalı olan 2000 dolayında sanatsever katıldı. Keman virtiözü Savall‘ın “Türk, Ermeni, Yunan, İspanyol, Katalan sanatçıları müziğin birleştirici armonisinde bir araya geldi.” sözleri büyük alkış alırken; Kültür ve Turizm Tanıtma Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, Kültür ve Turizm Bakan Danışmanı Dr. İbrahim Sarıtaş, Brüksel Turizm Müşaviri Murat Alıcıgüzel ve Brüksel Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Rahmi Göktaş, Savall ve grubunu verdiği muhteşem konser için tebrik ettiler.