Kazakistan’da Türk Çayı Festivali Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen Türk çayı festivali büyük ilgi gördü.

Nur Sultan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Türkiye'nin Nur Sultan Büyükelçiliğinin destekleriyle düzenlenen festivalde Türk çayı ve simidi tanıtıldı.

“Gelin, Birlikte Çay İçelim” konulu çay festivaline Nur Sultan’da mukim yabancı misyon temsilcileri de büyük ilgi gösterdi.   29 Mart 2022 tarihinde Lev Gumilev Avrasya Milli Üniversitesinin Ana Kampüsünde gerçekleştirilen festivale Büyükelçi Ufuk Ekici, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dihan Kamzabekuly, Nur Sultan Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Almagül İsina'nın Kazakistan Parlamentosu Milletvekillerinden Aydos Sarım, Ercan Kudaybergen, Makpal Tacmagambetova, Gani Taşkarayev, Juldız Süleymenova, Amanjan Jamalov, Vakil Nabiyev;  K.C. Devlet Arşivleri Genel Müdürü Sagila Nurlanova katıldı. Etkinliğe ayrıca, Polonya, Hollanda, Güney Kore, Suudi Arabistan, İran ve Vatikan'ın aralarında bulunduğu ülkelerin büyükelçileri, 10’u aşkın ülke diplomatları ile öğrenciler katılım sağladı.

“Gelin, Birlikte Çay İçelim” konulu Türk çayı festivali K.C. Nur Sultan Büyükelçisi Ufuk Ekici,  Avrasya Milli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dihan Kamzabekulı ve Nur Sultan Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Vekili Dr. Almagül İssina’nın konuşmalarıyla başladı.

Büyükelçi Ufuk Ekici yapmış olduğu konuşmasında Türk çayı ve simidinin kültürün ayrılmaz bir parçası olduğuna vurgu yaparak "Bu vesileyle sadece Türk çayı ve simidini değil genel olarak mutfağımızı, geleneklerimizi de tanıtmış olduk." dedi. Bu tür etkinliklerin salgın sonrası devam etmesinin önemine işaret eden Ekici, "Bizler de Büyükelçilik olarak desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

TÜRK KÜLTÜRÜNDE ÇAYIN ÖZEL BİR ANLAMI VAR

Nur Sultan Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Vekili Dr. Almagül İssina çayın Türk kültüründeki yerinden şu sözlerle bahsetti:

“Türk boylarının mutfağında çayın özel bir yeri var. Çay, insanlar arasındaki muhabbetin başlaması ve gelişmesi açısından bir vesiledir. Bugün Avrasya Üniversitesinde Türk ve Kazak toplumu arasındaki kültür münasebetlerini daha da geliştirmek adına Türk çayını simit eşliğinde tanıtacağız.”

Açılış konuşmalarından sonra Nur Sultan Yunus Emre Enstitüsü adına festivale ev sahipliği yapan Avrasya Üniversitesi yönetimine etkinliğin başarılı geçmesi için sağlamış olduğu katkılardan dolayı hediye takdim edildi.

Sunuculuğunu Nur Sultan Yunus Emre Enstitüsü kursiyerlerinden Aygerim Talen’in yaptığı festival kapsamında konuklara Türk çayı, simit ve peynir eşiğinde sunuldu. Etkinlikte Nur Sultan Yunus Emre Enstitüsü kursiyeri Aliya Süleymenova Türk şarkıları seslendirdi ve “İnkarim” Halk Dansları grubu çay konulu bir şov sundu.

Türk kültürü ve mutfağının önemli öğesi olan çayın tanıtımına Kazak basınının da ilgisi yoğundu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dihan Kamzabekulı ise uzun süren karantina sürecinden sonra üniversite çatısı altında Türk kültürünü tanıtıcı etkinliklerin yapılmasının çok anlamlı olduğuna ve bu tür etkinliklerin devam etmesinin faydalı olacağına dikkat çekti.

Büyük ilgi gören festivalde Türk çayı ve simidi ikram edildi, Türk mutfağı hakkında sunumlar yapıldı.

Festival, tanınmış Türk şarkılarının seslendirildiği konser programıyla sona erdi.

Diğer Etkinlikler

Londra Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde, ünlü Türk mutfak uzmanı Özlem Warren'in yeni yemek kitabı "SEBZE: Türk...

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...