“Kemankeş Projesi” Büyümeye Devam Ediyor

Yazıcı-dostu sürüm

İslâmiyet’ten önce Türk yaşayışına damgasını vuran; İslâmiyet’le birlikte inanç ve düşünüş zemininde aynı canlılığını muhafaza eden ve kültür tarihimizin yapı taşlarından olan geleneksel okçuluğumuzu tüm dünyaya tanıtarak ülkeler arasındaki dostluğun ve kültürel bağların pekişmesi için Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Kemankeş Projesi, büyümeye devam ediyor.

2018 yılında Almanya, Bosna-Hersek, Fas, Filistin, İran, Japonya, Katar, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lübnan, Malezya, Mısır, Polonya, Sırbistan, Sudan ve Ürdün’de uygulanan proje ile 16 ülkede 72 sınıf açıldı, 1000’i aşkın kursiyere Türk Okçuluğu eğitimi verildi. Büyük rağbet gören Türk Okçuluğu kursları 16 ülkede 3. dönem eğitimleriyle devam ederken Kemankeş Projesi, 9 ülke ve 10 şehirde daha uygulamaya konulacak.

Arnavutluk (Tiran), Azerbaycan (Bakü), Bosna-Hersek (Saraybosna), Gürcistan (Tiflis), Hırvatistan’daki (Zagreb), Karadağ (Podgoritsa), Macaristan (Budapeşte), Makedonya (Üsküp), Pakistan (Lahor) ve Tunus (Tunus)’ta faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri bünyesinde 2019 yılı Nisan ayı sonu itibariyle başlayacak Türk Okçuluğu kurslarının hazırlıkları ise başladı.

İstanbul’da 15-22 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 3. Türk Okçuluğu Eğitimi programına 10 ülkeden gelen başvurular arasından seçilen sporcular katılabilecek. Genç sporcular, Fatih Sultan Mehmet Han’ın fermanı ile Ok Meydanı’nda kurulmuş bir ilim, irfan yuvası olan ve vakıf kültürüyle yüzyıllar boyunca hizmet vermiş Okçular Tekkesi’nin bulunduğu tesislerde hem yoğun bir okçuluk eğitimi alacak hem de Türk kültürünü, kendi tarihi atmosferi içinde yaşama şansı bulacaklar. Tesislerde açık ve kapalı antrenman sahaları, eğitim sınıfları, kondisyon salonu, kafeterya ile dünyada sadece okçuluk sporuna tahsis edilmiş en büyük atıcılık parkuru yer alıyor.

Yoğun eğitimin ardından ülkelerine dönecek olan sporcular, bulundukları ülkelerdeki Yunus Emre Enstitülerinde hazırlanan sınıflarda “Türk Okçuluğu” müfredatı kapsamında kendileri için hazırlanan kaynaklarla ve hepsi el yapımı olan okçuluk malzemeleriyle ilgililere kurs hizmeti verecek ve böylece 9 ülkede daha projenin ikinci aşamasına geçilmiş olacak. Yunus Emre Enstitülerinde okçuluğa ilgi duyan herkes, kurslara katılıp belirlenen vakitlerde okçuluk sınıflarında eğitim alabilecek ve atış talimi yapabilecek.

Projenin bir diğer aşaması ise 10 ülkede geleneksel Türk okçuluğuna dair yapılacak olan seminer, sergi ve performans gösterilerinden oluşuyor. Yunus Emre Enstitülerinde, okçuluk kursları devam ederken ata sporumuzu daha geniş kitlelere duyurabilmek ve sevdirebilmek adına 16 ülkeye ilmiyle ve alandaki çalışmalarıyla bilinen hocalar, ok atıcılığındaki becerisi ve ustalığıyla bilinen isimler giderek seminer ve performans gösterisi faaliyetlerinde bulunacaklar. Yapılacak sergiler ile de geleneksel Türk okçuluğu tarihiyle, kültürüyle ve tüm incelikleriyle gözler önüne serilecek.