Kemankeş Türk Okçuluğu Pekin'de

Yazıcı-dostu sürüm

Türk Okçuluğu’nun tarihsel gelişimini aktarmak amacıyla Okçular Vakfı tarafından hayata geçirilen “Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi”; Okmeydanı, Malazgirt, Bosna Hersek ve Belgrad’dan sonra Çin’in ikinci büyük şehri Pekin’de açıldı.

Çin Olimpiyat Parkı’nda 26 Ekim - 4 Kasım tarihleri arasında 10 gün süre ile ziyaret edilebilecek serginin resmi açılışı ise Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, T.C. Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Çin Halk Cumhuriyeti Okçuluk Federasyonu Başkanı Liang Chun ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in katılımlarıyla 29 Ekim’de gerçekleşti.

Programın açış konuşmasını yapan T.C. Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle Türk tarihi ile yaşıt olan okçuluğun önemli bir faaliyetinin Pekin’de gerçekleştiriliyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

Tarihi İpek Yolu’nun kadim medeniyetlerinden, tarih boyunca okçuluktaki ustalıklarıyla nam salan Türklerin ve okçulukta sınırlarını aşan bir üne sahip Çin medeniyetinin, okçuluk sahasında yaptıkları iş birliğinin önemine dikkat çeken Büyükelçi Önen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Sayın Xi Jinping’in ortak iradeleri ve vizyonlarıyla Türkiye ve Çin arasındaki ilişkiler her sahada hızla güçlenmektedir. Türkiye-Çin ikili ilişkilerinin çok önemli bir sütununu da beşeri münasebetler oluşturmakta; kültürel ve sportif temaslar halklarımızı daha da yakınlaştırmaktadır. Yunus Emre Enstitüsü Başkanımız Sayın Şeref Ateş aramızdadır. Önümüzdeki yıl Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ni Pekin’de açmayı öngörüyoruz.”

“Çin’de Türkiye Turizm Yılı” çalışmalarına da değinen Büyükelçi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanın teşrifleriyle 29 Kasım 2018 tarihinde Pekin Ulusal Gösteri Sanatları Merkezi’nde düzenlenecek olan kapanış konserine tüm Çin halkını davet ederek konuşmasını noktaladı.

Çin Halk Cumhuriyeti Okçuluk Derneği Başkanı Yuang Xhu, Türkiye-Çin ilişkilerinin daha da ilerleyeceğine olan inancını dile getirdiği konuşmasında, “Bu tarihten itibaren Türkiye ve Çin arasında okçuluk başta olmak üzere tüm spor dallarında bir kademe daha ileriye gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, iki devlet arasındaki stratejik iş birliğinin devamı niteliğinde gerçekleşen bu çalışmadan duydukları memnuniyeti ifade ederken, “Burada okçuluk yarışması yapılacak. Centilmenlik müsabakası olacak. Umarım iki ülkenin dostluğuna da vesile olur. Ekonomik iş birliğimiz var. Bizler de kültürel iş birliğimizin gelişmesi anlamında çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Çin ve Türkiye arasındaki dostluğun, tarihin derinliklerine uzanan okçuluk sporunda devam ediyor olmasının önemine vurgu yaptığı konuşmasında, “Yakın ilişkilerimizin olduğu Çin ile iş birliğimiz neticiesinde açılan serginin dostluğumuzu daha da artıracağı inancındayım.” dedi.

Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan ise Türk okçuluğunu Pekin’de tanıtmak amacıyla gerçekleşen etkinliğin Çin’in Ankara Büyükelçiliği’nin desteği ile gerçekleştiğini söyledi. Ülkeler arasındaki ilişkileri güçlü kılan unsurun kültürel yakınlık olduğuna vurgu yapan Bilal Erdoğan, “İpek yolunda bulunan yakınlığı pekiştirmiş oluyoruz. Çinliler ilişkilerimizi mesafeler kadar uzak değil, tarihin yakınlığı kadar sıcak bilsinler.” ifadeleri ile konuşmasını sonlandırdı.

İki ülkenin yakınlığına vesile olması dilekleriyle yapılan kurdele kesiminin ardından açılan sergide, 17. yüzyıla ait ara dönem zihgirli bilek siperi, ok tartmada kullanılan Osmanlı hassas terazisi gibi eserler özel panolarda gösteriliyor. Mehmet Lütfi Şen’in küratörlüğünde Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait ilk Türk okçuluğunu yakından tanıtan sergi, 4 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak.

Açılışın ardından, katılımcılar için hazırlanan alanda atış talimi yapılırken, Çinli ve Türk okçular dostluk maçında karşılaştı.

Türk kültürünün yapı taşı olan Türk Okçuluğu’nun dünyaya tanıtımına katkı sağlamaya devam eden “Kemankeş Projesi”, Türkiye ve Çin arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi anlamında önemli bir rol üstleniyor.