Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi Novi Pazar’da!

Yazıcı-dostu sürüm

Okçular Vakfının hazırladığı Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA’nın katkılarıyla Sancak bölgesinin Novi Pazar şehrinde Boşnak Milli Konseyinin ev sahipliğinde gerçekleşti. 

Okçular Vakfı Kurucu Mütevelli Üyesi Bilal Erdoğan ve Vakıf Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın katılımlarıyla açılan serginin sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı şehrin merkezinde büyük bir gösterisi gerçekleştirdi.

Okçular Vakfı, ilk defa 2016 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen 4. Uluslararası Fetih Kupası kapsamında Kemankeş Türk Okçuluğu başlıklı sergiyi gerçekleştirdi. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait orijinal eserlerle hazırlanmış ve Türk okçuluğunun tarihi seyrini gözler önüne seren bu ilk sergi daha sonra, 23 Eylül 2017’de Bosna-Hersek’te ve 23 Nisan 2018’de ise Belgrad’da açıldı. Yeni Pazar ise serginin dördüncü durağı. 

Sergi, Türk okçuluğunu ziyaretçilerine görsel, yazılı ve video destekli bir ortamda tanıtıyor. Sergide ayrıca dünya menzil rekorunun kırıldığı, dünyanın en eski spor müessesesinin sporcuları ve kurucu iradesi mercek altına alınıyor.

Etkinliğin Novi Pazar’da gerçekleşmesi, Türk Okçuluğunun halen egale edilememiş büyük rekorlarının kırıldığı Boşnak ve Balkan asıllı kemankeşleri anma vesilesi de oluşturuyor. 

Öncekilerden farklı olarak özel tasarlanmış panolardan oluşan serginin yay bölümünde yay yapım aşamaları, yapım malzemeleri, yapım aşamasında kalmış yay örnekleri, Osmanlı döneminde kullanılmış puta, menzil, kepaze gibi değişik yaylar yer alıyor.  Ok bölümünde piştahta, miyane, hadde, okluk ağaç, ok çubukları gibi malzemeden oluşan ok yapım tezgâhı, ok yapım aşamaları, ok yapım malzemeleri, Osmanlı döneminde kullanılmış pişrev, havagezi, puta, heki, meşk ve ibrişgibi değişik ok örnekleri yer alıyor. Bir başka sergileme alanında Türk Okçuluğunu mükemmel kılan ana yapının yanında yer alan bilek siperi, kandil, kubur, sadak ve zihgir çeşitleri izleyiciye sunuluyor. Proje kapsamında dijital panolarda sergilenen eserler birçoğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve özel koleksiyondan sağlandı. Sergi davetiyede logoları yer alan birçok kurumun sponsorluğu ile hayat buldu.

24 Nisan – 24 Mayıs tarihleri arasında Boşnak Milli Konseyi’nde görülebilecek sergi izleyenlerine bir dönemin en üst medeniyet seviyesiyle buluşma imkânı sunuyor.

Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı Novi PazarTürk Okçuluğu Sergisi, Türkiye Cumhuriyet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Novi Pazar ziyaretinde Boşnak Milli Konseyi Başkanı Dr. Süleyman Ugljanin ile görüşmelerinde kararlaştırıldı. Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın yönetiminde hazırlanan proje,  Boşnak Milli Konseyi ev sahipliğinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA’nın katkılarıyla hayata geçti. Genel koordinasyonu Okçular Vakfı Genel Sekreteri Mehmet Erdoğan'nın yürüttüğü sergi, İstanbul ve Novi Pazar’dan birçok kişi ve kurumun katılımlarıyla gerçekleşti.