Kiev Yunus Emre Enstitüsü Açılıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye-Ukrayna diplomatik ilişkilerinin 25. Yılında, iki ülke arasında kültür diplomasisinin geliştirilmesine katkı sağlayacak önemli bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna'da Kiev Yunus Emre Enstitüsü açılışının müjdesini verdi.

Erdoğan: Ukrayna'da Yunus Emre Enstitüsü açıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’ya yaptığı resmî ziyarette Ukraynalıların Türk kültürüne ve Türkçeye olan ilgisine cevap vermek için Kiev'de Yunus Emre Enstitüsünün açılacağı müjdesini verdi. Erdoğan, bu konuda destek veren Ukraynalı yetkililere de teşekkür etti.

Enstitü, şehir merkezinde geniş bir mekânda hizmet verecek

Kiev Yunus Emre Enstitüsü, şehrin en ünlü caddesi Khreshchatyk’ın yakınındaki Putskinkaya caddesi üzerinde ve metro istasyonlarının kavşak noktasında bulunuyor. 733.9 m²’lik geniş bir kullanım alanı içerisinde bulunan merkezde; 4 sınıf, 1 konferans salonu, 1 kütüphane, 2 idari oda ve yazlık mekân olarak değerlendirmeye uygun, sergi ve davetlerin verilebileceği büyüklükte bir bahçe yer alıyor.

Kiev’in 4 önemli üniversitesinde Türkçe öğretimi 

Yunus Emre Enstitüsü, Türkoloji Projesi ile Ukrayna’daki üniversitelerle iş birliği halinde olmaya devam ediyor. Hali hazırda Enstitünün; Kiev Ulusal Taras Shevchenko Üniversitesi, Lviv İvan Franko Ulusal Üniversitesi, Odessa Ulusal Mechnikov Üniversitesi ve H.S. Skovoroda Kharkiv Ulusal Pedogoji Üniversitesi ile Türkoloji Protokolü bulunuyor.

Türkiye-Ukrayna diplomatik ilişkilerinin 25. Yılında

Şubat ayında Ukrayna’yı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna ile diplomatik ilişkilerin 25.yılı olduğuna dikkat çekmiş ve Kiev'de açılacak Enstitünün Ukrayna ile Türkiye arasındaki kültürel diplomasi bağlarını güçlendireceğine vurgu yapmıştı.

Başkan Ateş: Anadolu'nun bilgeliğini ve hoşgörüsünü dünyaya taşıyoruz

Yunus Emre Enstitüsünün senede bin 200'den fazla faaliyet yaptığını aktaran Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, enstitünün bulunduğu ülkelerde bu çalışmaların temel amacının Türkiye ile irtibatlı, Türkiye'yi seven insan sayısını artırmak olduğunu anlattı. Ateş, enstitü ile sanatçıların faaliyetlerini yurt dışına ulaştırarak özellikle Anadolu'nun bilgeliğini, hoşgörüsünü, insan odaklı yaklaşımını bütün dünyaya taşıdığını belirtti.

Ateş, sözlerini şöyle tamamladı: "Tabii biz sadece dünyaya kendi kültürümüzü götürmüyoruz, bulunduğumuz ülkelerde bize ve kültürümüze katkı sağlayacak, insani değerlerimizi geliştirecek kültürel dokuları da Türkiye'ye taşıyoruz.”

Dünya genelinde 61 ülkede 139 irtibat noktası

2009 yılında çalışmalarına başlayan Yunus Emre Enstitüsü, sekizinci faaliyet yılında Enstitü sayısını 54’e çıkardı. Ateş, kültür merkezi açma konusunda çok fazla hukuki altyapı gerektiği için çalışmaların bazen bir yıl, bazen daha fazla sürdüğünü dile getirdi. Ateş, ayrıca ülkelerdeki üniversitelerle anlaşmalar yaparak ve üniversiteler bünyesinde ofisler açarak toplamda 61 ülkede 139 irtibat noktasına ulaştıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Şeref Ateş, bu yılın sonuna kadar yürütülecek çalışmalarla yurt dışındaki enstitü sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.  Dünyanın pek çok başkentinde her yıl binlerce insana Türkçe öğreten Yunus Emre Enstitüsünün 2023 Vizyonu doğrultusundaki hedefi ise dünya genelindeki merkez sayısını 100’e çıkarmak.