“Kore Kültür Merkezi, küresel ölçekte barışa katkı sağlıyor.”

Yazıcı-dostu sürüm

Ankara’daki Kore Kültür Merkezi bugün düzenlenen özel bir törenle açılışının 8. yıl dönümünü kutladı. Renkli görüntülere sahne olan kutlama törenine Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye’yi temsilen özel konuk sıfatıyla katıldı.  Programa Güney Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Hong-ghi Choi, Kore Kültür Merkezi Müdürü Dong Woo Cho ile çok sayıda Türk ve Koreli davetli katıldı.

Tören, Kore Kültür Merkezi’ndeki Kore kültürü ile ilgili çeşitli kurslara katılan Türk kursiyerlerin birbirinden ilginç gösterileri ile başladı. Geleneksel Kore çalgıları ile Kore halk ezgilerini icra eden gençlerin yanı sıra Taekwondo öğrenen Türk sporcuların gösterileri nefes kesti. 2019 K-Pop amatör icra ve dans yarışması Türkiye elemelerinde birinci gelen gençlerimizin performanslarının ardından sahne alan Türk ve Koreli müzisyenlerden oluşan grup ise davetlilerden büyük ilgi gördü. Koreli şef yönetimindeki Türkiye – Kore Dostluk Korosu, oratoryo tarzında Korece ve Türkçe olmak üzere iki dilde icra ettikleri “Üsküdar’a Giderken” isimli anonim eser ile büyük alkış aldı. Korece kurslarına devam edip yazı ve konuşma yarışmalarında dereceye giren kursiyerlere, Büyükelçi Hong-ghi Choi tarafından çeşitli hediyeler de takdim edildi.

Törenin kapanış ve teşekkür konuşmalarını Büyükelçi Hong-ghi Choi ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş yaptı.

Konuşmasında iki ülke arasındaki ortak değerlere dikkat çeken Choi, "Ankara’da 13 Ekim 2011’de açılan Kore Kültür Merkezi iki ülke arasındaki dostluğu geliştirmek için büyük katkıda bulunmaktadır. Ankara’da aylık 4000 ziyaretçi, merkezimiz çatısı altındaki faaliyetleri takip etmektedir. Zira Kore ve Türkiye arasındaki tarihsel bağlar ve düşünce yapısı benzerlikleri nedeniyle merkezimiz Türkiye’de büyük ilgi görüyor. Seul’de bu yılbaşında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre temsilciliği de iki ülke arasında önemli köprü görevi görüyor.” şeklinde konuştu.

Programın özel konuğu Ateş ise kültür kavramının dünya barışına sağladığı katkılara dikkat çektiği konuşmasında, “Kültür sanıldığı gibi rafine ve pahalı bir zevkten ibaret değildir. Çok daha geniş bir manayı içerir. Gelenekleri, düşünce tarzını, medeniyete dair davranış biçimlerini, halkın yaşayış şeklini hatta matemleri bile kapsar. İşte bu çok bileşenli kültürün farklı coğrafyalarda farklı insanlara tanıtılması, sunulması dünya barışına da katkı sağlar. Bu bağlamda Kore Kültür Merkezi küresel ölçekte çatışmaların azalmasına, barışın güçlenmesine katkılarını sürdürmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Kutlamaların ardından Choi ve Ateş baş başa görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Güney Kore (Kore Foundation)  ve Türkiye’nin (Yunus Emre Enstitüsü) 2014’te kurulmasında büyük rol oynadığı Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (Global Public Diplomacy Net / GPDNet) zemininde ve ortaklaşa gerçekleştirilebilecek kültür sanat projeleri ele alındı. Özellikle Türkiye’nin, Kore’de geniş bir yelpazede tanıtılması amacıyla somut projeler üzerinden çalışmalara başlanacağı da belirtildi.

Güney Kore ve Türkiye arasındaki kültür alışverişini güçlendirmek amacıyla 13 Ekim 2011 tarihinde Ankara’da kurulan Kore Kültür Merkezi, Korece, Kore yemekleri, Taekwondo başta olmak üzere K-Pop Akademi, kaligrafi, geleneksel Kore çalgıları gibi Kore kültürüyle ilgili açtığı çeşitli kursların yanı sıra birçok kültürel faaliyet düzenlemektedir. Kore hükümetine bağlı bir devlet kurumu olan Kore Kültür Merkezi, Türkiye’deki çalışmaları kapsamında Koreli firmalar, Türkiye Gaziler derneği ve çeşitli Türk STK’larıyla iş birliği yaparak Kore Gazileri ve ailelerini toplumsal duyarlılık çerçevesinde ağırlayıp iki ülkenin kardeşliğini pekiştiren çalışmalar da yapmaktadır.