Kosova'da "Sanatla Uyanmak"

Yazıcı-dostu sürüm

Kosova'da geleneksel olarak düzenlenen 17. Uluslararası Sanatla Uyanmak Festivali,  bu yıl “Prizren’in Çeşmeleri” teması ile Prizren şehrinde düzenlendi.

Kosova'da tarihî ve kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması amacıyla geleneksel olarak düzenlenen festival kapsamında “Barış İçin” isimli karma resim sergisi düzenlendi. Prizren Yunus Emre Enstitüsü Sergi Salonu’nda, 22 Haziran Cumartesi günü düzenlenen etkinlikte, uluslararası ressamların eserleri sanatseverlerle buluşturuldu.

Programda, Balkanlar’da sanatı ve eserleriyle “Balkan Çınarı” ve “Gül Şairi” olarak anılan Makedonyalı Türk şair-yazar İlhami Emin’in hayat hikâyesini anlatan “Gülçınar İlhami Emin” isimli belgeselin gösterimi de yapıldı. İlhami Emin’e ahde vefâ anlamı da taşıyan gösterim sonrası filmin yönetmeni İsmet Arasan ile sohbet gerçekleştirildi. Balkan öykülerine duyduğu ilgi ve sevgisini dile getiren Arasan, sinemada kendisini ayakta tutan felsefi zeminin “Yaradılış olarak, bütün insanların bir kader birliği içinde olduğu” düşüncesi ile şekillendiğini belirtti. Arasan, “Biz insanları yabancı bilmeyiz. Bütün milletlerden insanları kardeş biliriz.” ifadelerine yer verdi.

Festival kapsamında tarihî Gazi Mehmet Paşa Hamamı'nda düzenlen etkinliklerde ise TÜRKSOY Opera Yıldızları’nın verdiği konser, müzikseverlerin beğenisine sunuldu.