Köstence'de Türkolog Emel Emin ile Özel Söyleşi

Yazıcı-dostu sürüm

Köstence Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde "Romanya'da Türkçeye Adanmış Bir Ömür. Şair Emel Emin. Hayatı, Şairliği ve Bütün Şiirleri" isimli kitabın yazarı Dr. Kürşad Kara ve emekli Türkolog Emel Emin ile 24 Mayıs 2022 tarihinde söyleşi yapıldı.

Köstence Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Tuna Balkan'ın açış konuşmasını yaptığı söyleşiye T.C. Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul, Türkçe Müfettişi İcbal Anefi ve çok sayıda şair, yazar, akademisyen ve edebiyatsever katıldı.

Romanya'daki ilk Türkçe öğretmenlerinden biri olan, ömrünü insanlara Türkçe öğretmeye adamış şair Emel Emin'in hayatı söz konusu eserin ana temasını oluşturuyor. Şair ve Türkolog Emel Emin'in hayatı ve şiirleri üzerine yazılan bu eser, onun hakkında Türkiye sahasında yapılmış ilk akademik çalışma olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda Romanya Yazarlar Birliği üyesi ve Romanya’daki Türk edebiyatının en önemli temsilcilerinden biri olan Emel Emin, şiir yazmanın yanı sıra öyküler de yazdı ve bunlar çeşitli dergilerde yayınlandı. Romanya'da 1989 ihtilalinden sonraki dönemde Köstence Ovidius Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı dersleri verd. Emin, ayrıca Tarih Fakültesinde Osmanlıca ve Osmanlı Paleografisi derslerini okuttu. 

"TÜRK EDEBİYATININ PARLAK BİR İSMİDİR"

Programda eserin yazarı Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Kürşad Kara “Emel Emin Romanya Türk edebiyatında parlak bir isimdir. Değerli bir aydınımızdır. Serbest ve geniş tasarlayışları gür ve düzgün söyleyişi, lirizm ve pervasız edası ile çağdaş edebiyatımızın üstün şairlerinden biridir. Emel Emin yazdığı şiirlerde Türk edebiyatının önemli şairlerine, yazarlarına ve topluma mâl olmuș konularına sıkça yer vermiştir.” dedi.

Emekli Türkolog Emel Emin ise Dr. Kürşad Kara ve tanıtım programına ev sahipliği yapan Köstence Yunus Emre Enstitüsüne teşekkürlerini sundu ve yazdığı birkaç şiirini okudu.

Söyleşi imza töreni ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...