Kültürel Diplomasi ile Türkiye’ye Dost İnsan Sayısı Artıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Bloomberg HT kanalında Ali Çağatay’la Ana Haber programının canlı yayın konuğu oldu.

Enstitü Başkanı Ateş, Enstitünün kuruluş felsefesini ve faaliyetlerini değerlendirerek başladığı konuşmasında, 2009 yılında Ankara merkezli kurulan Enstitünün, British Council ve Goethe Enstitüsü gibi kuruluşlarla benzer şekilde, yurt dışında başka uluslarla bağ kurmaya çalıştığını dile getirdi.

Enstitünün, Türkiye’yi seven insan sayısını artırmak amacıyla ilk yurt dışı merkezinin 2009 yılı sonunda Saraybosna’da açıldığını, yılar içerisinde 5 kıtada faaliyet gösteren bir kuruluşa dönüştüğünü aktardı.

Uluslararası ilişkilerde sürekli değişen bir yapı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şeref Ateş, klasik diplomasinin devletten devlete tek yönlü ilerlerken, sivil topluma ulaşan bir yapının zaman içinde çok daha önem kazandığını; buradan hareketle meclisten çıkan bir kanun ile kurulan Enstitüsünün Yunus Emre ismini kullanmasının önemine de değindi.

“Temel amacımız, insan sevgisi kazanmak.”

Anadolu’daki çok kültürlülüğe dikkat çeken Başkan Ateş, yurt dışında yapılan faaliyetlerin temel amacının da insanların sevgisini kazanmak olduğunu belirtti.

Türkçe öğretiminin Enstitünün ana çalışma alanlarından yalnızca biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şeref Ateş, kültür-sanat faaliyetlerinin yanı sıra yapılan kültür diplomasisi faaliyetlerine bilim diplomasisinin de eklendiğini belirtti. Bilim diplomasisinin uluslararası ilişkilerde önyargısız, bütün kapıları açan bir alan olduğunu belirten Ateş, Türkiye’nin bilimsel birikiminin de yürütülen faaliyetler aracılığıyla aktarıldığı ve yalnızca 2018 yılında binden fazla etkinlik gerçekleştirildiğini kaydetti. Farklı hedef kitleler ulaşılan bu faaliyetler akabinde oluşturulan ağın, ticari, akademik ve siyasi ilişkilere de zemin oluşturulduğunu söyledi.

“Bir Kuşak Bir Yol”

Enstitünün, Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında İstanbul’da gerçekleştirdiği son etkinlikle ilgili soruları da yanıtlayan Enstitü Başkanı Şeref Ateş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir yıl önce gerçekleştirdiği Çin ziyareti esnasında, dikkat çeken olumsuz Türkiye algısının değiştirilmesi için 1,5 yıldır faaliyet düzenlediklerini kaydetti.

Sanat camiasından toplumun önde gelen lider kesimine kadar pek çok Çinli heyetin Türkiye’ye davet edildiğini ve Çinli misafirlerin Türkiye ile ilgili yaptıkları paylaşımlarla olağanüstü bir değişim yaşandığına dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen TABİP kapsamında Çin’de düzenlenen ve 200 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen “Türkiye’ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var” video yarışması ile pozitif ilişkilerin geliştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Şeref Ateş, bu vesileyle Çinli iş adamlarının da Türkiye’ye gelmek istediklerini kaydetti. Türkiye’deki partnerleri ile buluşturulan iş adamlarından şu anda Türkiye’ye yatırım için çok sayıda talep geldiğini vurgulayan Ateş, kültürel diplomasinin diğer ilişkilere zemin oluşturduğunun altını çizdi.