Küresel Kamu Diplomasi Ağı Temsilcileri İstanbul’da Buluştu!

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün 2016 yılında üç yıl süre ile dönem başkanlığına seçildiği Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (Global Public Diplomacy Network-GPDNet)  4. Genel Kurulu İstanbul’da başladı. Asırlar boyunca kültürel çeşitlilikleri buluşturan tarihi yarımadada gerçekleşen programın açılışında konuşan Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş; “İletişim çağında kültürlerin birbirlerini daha iyi anlaması için kültürel kamu diplomasisi şart” dedi.

Kamu ve kültür diplomasisi alanında ülkeler arasında ikili ve çok yönlü projeler geliştirmek ve bilgi paylaşımını sağlamak amacıyla 2014 yılında kurulan, Türkiye adına Dönem Başkanlığını Yunus Emre Enstitüsünün yürüttüğü Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (GPDNet)’nın 4. Genel Kurulu, 19 Ekim Perşembe günü İstanbul’da başladı. İsveç, Macaristan, Polonya, Portekiz, Çin Tayvan’ı, Singapur, Filipinler, Güney Kore ve Nijerya temsilcilerinin katılacağı toplantının ilk gününde  “Çatışan Toplumları Bir Araya Getirmede Kamu Diplomasisinin Rolü” konulu uluslararası bir konferans ve “Kamu Diplomasisinin Geleceği” konulu panel düzenlendi. 

Toplantının açılışında konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, dünyada özellikle son 20 yılda gelişen teknolojinin en çok iletişim kanallarını etkilediğini ifade ederek; kültürler arası iletişimin öneminin hiç bu kadar güçlü olmadığına dikkat çekti.

“Kültür diplomasisi dünyaya barış getirecek”

Ülkeler arası diplomaside kültür ve sanatın köprüler kurduğunu ifade ederek GPDNet’in bu bağlamda önemli bir misyon üstlendiğini belirtti. Prof. Ateş, gelişen ve değişen dünyada diplomasinin de çeşitlendiğini ve geleneksel diplomasi kanallarının içinde kültürel diplomasinin gittikçe daha fazla önem kazandığını söyledi. Yunus Emre Enstitüsü olarak medeniyetler beşiği Anadolu’nun kültürünü, dilini dünyaya taşıdıklarını aktaran Ateş, bu vesile ile dünyanın dört bir yanına ulaşan gönül köprüleri kurduklarını söyledi. GDPNet’in çalışmalarına değinen Ateş; “GDPNet, uluslararası sivil inisiyatifleri, bilgi ve deneyim paylaşımı çerçevesinde bir araya getiren bir yapı. GPDNet dünyayı Uzak Doğu, Orta Doğu, Batı gibi çoktan coğrafi olmaktan çıkıp siyasallaşmış kavramlarla zincirlemek yerine, ister uzak, ister yakın olsun, başka bir coğrafyada yeşermiş ürünlerin özgürce bir araya geleceği eşsiz bir medeniyet bahçesi kurmak için çalışan bir kültürel diplomasi anlayışına hizmet edecektir. Kültürel mirasın farkındalığı ve korunmasına yönelik festival, atölye çalışması, sergiler ve ülkeler arası bağların güçlendirilmesi için pek çok çalışma gerçekleştirdik. Bu kapsamda ilk uluslararası konferansı da bugün gerçekleştiriyoruz. Üç yıllık görevimiz süresince bu çalışmaları desteklemeyi ve giderek büyüyen bir yapıya ulaşmak için üye sayımızı artırarak bu ağı güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Nefret suçlarını bitirecek tek şey kültürel diplomasi”

Kültürel diplomasi ile bir arada yaşama kültürüne dair konuların ele alındığı program kapsamında; Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi ana koordinatörlüğünde dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyen ve saygın alan uzmanlarının katılımları ile  “Çatışan Toplumları Bir Araya Getirmede Kamu Diplomasisinin Rolü” konulu uluslararası bir konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan Columbia Üniversitesinden Gazeteci ve Siyaset Bilimci Brigitte Nacos, global iletişim çağında kamu diplomasisinin önemi üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Charlie Hebdo’nun karikatür krizine değinen Nacos, toplumların birbirlerinin kültürel değerlerini anlayıp bilmedikleri zaman işledikleri nefret suçları ve konuşulmayan şiddetin farkında olmadıklarını söyledi. Kültürel hassasiyetlerin konuşmamasının, daha büyük çatışmalara yol açtığının, ırkçı söylemleri ve nefret suçlarını normalleştirdiğinin altını çizdi.

Konuşmacılardan King’s Koleji Stratejik İletişim Merkezi Başkanı Neville Bolt, kamu diplomasi alanında iletişim rolü ve sosyal medyanın önemine değildi. Yalnızca kendi kültürünü tanımanın yeterli olmadığını, davranışları etkilemek için bilgi edinmenin gerekli olduğunu ifade eden Bolt, kamu diplomasi diplomatlarının artık veri toplayan elektronik elçiler haline geldiğini söyledi.

Bolt konuşmasında, kamu diplomatlarının kendi ülkelerinin kültürlerini anlayan insanlar olduğunu ifade ederek sözlerini Mevlana'dan "şimdi yeni şeyler söyleme zamanı" alıntısı ile tamamladı.

Konferans; Medeniyetler Buluşması’ndan Bekir Karlığa ve Şili Savunma Bakanlığı'ndan Luis Palma Castillo’nun sunumları ile devam etti.

Castillo, sosyal medya platformlarının insanları birbirine bağlamanın ötesinde sosyal ve politik konularda farkındalık sağlayan, devletlerin ve başka aktörlerin kullandığı bir araç haline geldiğini söyledi. Kamu diplomatlarının bu aracı doğru bir şekilde yönetmeleri durumunda insanlığa çok değerli katkıları olabileceğini vurguladı.

Toplantının ilk günü, “Kamu Diplomasisinin Geleceği” konulu geniş katılımlı panel ve ardından fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Anadolu Medeniyetleri Turu Projesi

Küresel Kamu Diplomasisi Ağının Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen ilk faaliyeti GPDNet Anadolu Medeniyetleri Turu Projesi oldu. Söz konusu proje kapsamında 2-9 Ekim 2016 tarihlerinde Nevşehir, Ankara, İstanbul şehirlerinde farklı etkinlikler yapıldı. Anadolu Medeniyetleri Turu’na, GPDNet temsilcilerinin dışında üye ülkelerin önemli kamu diplomasisi aktörleri ve Türkiye'deki üst düzey resmî temsilcileri de yer aldı.

Herkes İçin Masallar Festivali

Dönem başkanlığını Yunus Emre Enstitüsünün yürüttüğü Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (GPDNet) tarafından hayata geçirilen "Herkes İçin Masallar Festivali”, 20-22 Nisan 2017 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi. Herkes İçin Masallar Festivali'nde" Filipinler "Manik Buangsi", Güney Kore "Oduncu ve Melek", Nijerya "Ekineta", Polonya "Köprünün Altındaki Hazine", Çin Tayvanı "Çıngıraklı Yılan ile Barışmak: Çardak Altı Hikayesi" ve Macaristan "Kirpi ve Kara Horoz" temalı masallarla kültürlerini tanıttı.

Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (GPDNet) hakkında

Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (Global Public Diplomacy Network-GPDNet) 2014 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'de Yunus Emre Enstitüsünün de aralarında bulunduğu dokuz ülkenin (Filipinler, İsveç, Kore, Çin Tayvanı, Nijerya, Polonya, Portekiz, Singapur ve Türkiye) kamu ve kültür diplomasisi kurumları tarafından kuruldu. Macaristan'ın da eklenmesiyle üye sayısı 10’a yükseldi. GPDNet, dünyanın farklı bölgelerinde yer alan kültür ve kamu diplomasisi alanında faaliyet gösteren enstitülerin teorik ve pratik sahada bilgi paylaşımını sağlamak, ikili ve çok yönlü projeler hazırlamak amacıyla 23 Ekim 2014 tarihinde kuruldu. Türkiye Yunus Emre Enstitüsü tarafından temsil ediliyor ve 2016 yılından itibaren Yunus Emre Enstitüsü GPDNet’in dönem başkanlığını yürütüyor.

Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (GPDNet)’na üye ülke ve ilgili kuruluşlar: 

Polonya                 Adam Mickiewicz Institute (IAM)

Türkiye                  Yunus Emre Enstitüsü (YEE)

Çin Tayvanı           Chiang Ching-kuo Foundation (CCK)

Güney Kore           Korea Foundation (KF)

Filipinler                National Commission for Culture and the Arts (NCCA)

Singapur               Singapore International Foundation (SIF)

İsveç                      Swedish Institute (SI)

Macaristan           Balassi Institute (BI)

Nijerya                   National Institute for Cultural Orientation (NICO)

Portekiz                Camoes Institute (IC)