Kuzey Makedonya’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlanacak

Yazıcı-dostu sürüm

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü tarafından T.C. Üsküp Büyükelçiliğinin himayelerinde Kuzey Makedonya’nın Üsküp ve Manastır şehirlerinde 29-30 Ekim 2021 tarihlerinde "Cumhuriyet’in 100. Yılına Doğru Programı" düzenlenecek.

29 Ekim Cuma günü sabah saatlerinde T.C. Üsküp Büyükelçiliğinde başlayacak olan programda T.C. Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş konuşma yapacak.

T.C. Üsküp Büyükelçiliğindeki programın ardından Türkiye'den Kuzey Makedonya'ya gelen milletvekilleri ve basın mensuplarından oluşan heyet Tefeyyüz İlköğretim Okulunda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için düzenlenecek müsamereye katılacak. Müsamere sonrasında Kuzey Makedonya Millî Mücadele Müzesinde T.C. Millî Savunma Bakanlığı Arşivi’nden temin edilen ve 57 fotoğraftan oluşan "Atatürk’ten Cumhuriyet’e" fotoğraf sergisi açılacak. Sergide Kuzey Makedonya'da yetişen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de eğitim, sanayi ve bilim alanlarında yaptığı reformlar, yurt içi gezileri, açılışını yaptığı kurum ve kuruluşlar, yabancı misyon temsilcileri ile görüşmelerini içeren özel bir fotoğraf seçkisi yer alacak.

"ATATÜRK İNKILAPLARI VE CUMHURİYET’İN KAZANIMLARI" KONFERANSI

Serginin ardından Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünden Prof. Dr. Yasemin Doğaner, saat 15.00’te iki yüz yılı aşkın bir süredir tarihimize damga vuran "Türk modernleşmesi"ni konu alan "Atatürk İnkılapları ve Cumhuriyet’in Kazanımları" başlıklı bir konferans verecek.

ATATÜRK’ÜN SEVDİĞİ RUMELİ TÜRKÜLERİ VE YEMEKLERİ

Etkinlik dizisinin devamında Balkanlarda ve Avrupa’da tanınan Kuzey Makedonyalı sanatçı Elena Hristova, Kuzey Makedonya Filarmoni Salonu’nda 17.30-19.00 saatleri arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği Rumeli türkülerini seslendirecek.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının saat 19.00’daki son etkinliğinde ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği Rumeli yemekleri misafirlere ikram edilecek.

Türkiye’den gelen heyet, 30 Ekim 2021 Pazar günü Kocacık, Ohri, Manastır ve Köprülü gezileri kapsamında Atatürk Anı Evi ve Atatürk Anı Odası’nı ziyaret edecek.