Lefkoşa’da Zembil Sanatına Geleneksel Dokunuşlar Sergisi ve Belgesel Gösterimi

Yazıcı-dostu sürüm

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kültür Dairesi, Lefke Belediyesi, Lefke Yardım ve Halk Derneği iş birliğiyle “Zembil Sanatına Geleneksel Dokunuşlar Sergisi” düzenlendi.

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde 19 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen sergide el emeği göz nuru ürünler, geleneksel yapıları korunarak Türk süsleme sanatlarından ebru ve tokat baskı teknikleriyle modernize edildi.

Etkinliğe, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Abdullah Aktaş, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu, Lefke Yardım ve Halk Derneği Başkanı Emel Yılmaz, kursiyerler ve çok sayıda davetli katıldı.

GEÇMİŞTEN DEVRALINAN KÖKLÜ MİRAS GELECEĞE AKTARILIYOR

Kıbrıs’a özgü zembil sanatını, unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasından çıkarmak ve geçmişten devralınan köklü mirası geleceğe aktarmak amacıyla hayata geçirilen Geleneksel Zembil Sanatının İhyası Projesi kapsamında hazırlanan belgesel gösteriminin ardından serginin açılışı gerçekleşti.

Geleneksel Zembil Sanatının İhyası Projesi ile genellikle hasırdan örülerek üretilen “zembil” adı verilen sepetler yeni bir form ve anlayış kazandı. Proje sayesinde günümüzde alışverişlerde çanta yerine kullanılabilecek zembillerle geleneksel ve modern sanat arasında bağ kuruldu.

HURMA AĞAÇLARINDAN SANAT GALERİSİNE BİR YOLCULUK

Proje vasıtasıyla çevre kirliliğine sebep olan plastik torbaların yerine zembilin kullanımı teşvik edilerek doğayı korumak adına çevreci bir girişimde bulunulmuş olundu.

Esin Sevgin ve Vijdan Karagözlü’nün eğitmenliğinde hurma dallarının kurutularak örüldüğü zembil sanatıyla çanta, sepet, cüzdan ve yelpaze gibi ürünler hazırlandı.

Üç ay gibi kısa bir sürede zembil yapımını öğrenen kadınların ürettikleri eserler, sergiyi gezen davetliler tarafından yoğun ilgi gördü.

Etkinlik, kursiyerlere belgelerinin takdim edilmesinin ardından fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Diğer Etkinlikler

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Yunus Emre Enstitüsünde (YEE), 27 Mart 2024 tarihinde Bosna...

Afganistan'da Yunus Emre Enstitüsü (YEE), işsiz Afgan gençlere yönelik takı tasarım ve kuyumculuk...

Mostar Yunus Emre Enstitüsü ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kayseri Mesleki Eğitim ve...