Londra ve Dublin’de 3. Selim Dönemi Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Sabancı Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Erdem, İngiltere’nin başkenti Londra’da ve İrlanda'nın başkenti Dublin’de, Osmanlı Sultanı 3. Selim Dönemini konu edinen konferans verdi.

Londra Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde 20 Kasım 2019 tarihinde gerçekleşen ilk konferans, tarih meraklılarından yoğun ilgi görürken, 22 Kasım Cuma günü Dublin’deki Trinity College’da düzenlenen konferans, akademik izleyici kitlesi tarafından yakından takip edildi.

1789-1807 yıllarında hüküm süren 3. Selim döneminde Osmanlı Devleti'nin derin değişimler geçirdiğini aktaran Dr. Erdem, birbirini izleyen bu değişimlerin hükümete de yansıdığını kaydetti. Erdem, Avrupa’nın devrimler ve savaşlarla sarsıldığı 20 yıllık bir süreçte, 3. Selim’e yeni düzeni kurmasında danışmanlık yapan heyetin Osmanlı Devleti'ni fiilen yönettiğini de ifade etti.

III. Selim döneminde yapılan yeniliklerin bir parçası olarak Londra, Madrid, Paris, Berlin ve Viyana gibi Avrupa kentlerinde açılan elçiliklere de değinen Hakan Erdem, aynı dönemde yapılan ekonomik reformlara hakkında bilgiler verdi.