Londra'da Dr. Amineh Hoti ile İftar Etkinliği ve Kitap Söyleşisi

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü, akademisyen Dr. Amineh Hoti'nin ilham verici kitabı “Değerli Taşlar ve Mücevherler: Pakistan’ın Dinleri (Gems and Jewels: The Religions of Pakistan)” hakkında bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. Dr. Amineh Hoti’nin konuşması ile başlayan 14 Nisan 2022 Perşembe günü gerçekleşen etkinlik soru cevap bölümü ve yazarın okurların kitaplarını imzalaması ile devam etti.

Etkinliğin hemen ardından katılımcılara geleneksel Türk yemeklerinden bir seçkiden oluşan bir iftar yemeğinin verildiği bu etkinlik Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün 2017 yılından bu yana düzenli bir şekilde organize ettiği Kültür Sanat Konuşmaları kapsamında gerçekleştirildi.  

Dr. Amineh Hoti konuşmasında dinleyicileri daha önce anlatılmamış hikayelerinin anlatıldığı ve birden fazla inanç ve geleneğin rengarenk dokunan bir kilim gibi zengin kültürel mirasına işlendiği, nispeten genç bir ulus olan Pakistan’ın yeniden keşfedildiği bir yolculuğa çıkardı. Dr. Hoti, konuşması ve sunumuyla, büyüleyici bir derinlik ve gelişmişliğe sahip bu ülkenin ve insanlarının hikayesini anlattı.  
 

PAKİSTAN'DAKİ KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK BÜYÜK ZENGİNLİK 

Dr.Hoti, “Değerli Taşlar ve Mücevherler: Pakistan’ın Dinleri” kitabının medyanın genel itibari ile katı, militan, dışlayıcı ve aşırı olarak lanse ettiği, doğal ve tarihi zenginlikleri bol, ancak siyasi istikrarsızlıkla boğuşan, Güney Asya’nın problemli çocuğu anlatılarına yapılan bir karşı anlatı olduğunu belirtti. Konuşmasında Dr. Hoti, Pakistan'ı süsleyen inançların çeşitliliğini vurgulamanın yanı sıra bu kültürlere ait toplulukların yaşamlarının birbirlerine ne kadar bağlantılı olduğunu da vurguladı. 

İlahi aşkın anlatıldığı birbirine benzer halk hikayeleri, Pakistan’ın hemen hemen her dini ya da kültürel toplumu tarafından sevilen tarihi şahsiyetleri ve medyanın dikkatinden kaçan toplumdaki birlik duygusu bu konuşmanın öne çıkan temalarındandı. Dr. Hoti’nin Pakistan’ın dört bir köşesinde tanıştığı birbirinde farklı kültürlerden kişilerle yaptığı görüşmelerinden fotoğraflar gösterdiği ve onların hikayelerini anlattığı ve oldukça kişisel bir yaklaşıma sahip konuşması hem basmakalıp anlatıları yıkmayı hem de şimdiye kadar göz ardı edilen kültürel ve dini zenginliklerin anlatılmasını amaçlıyordu.

Dr. Hoti konuşmasında farklı dini topluluklarla yaptığı görüşmelere dayanan, kendi inanç ve kültürlerinin sınırlarını ve duvarlarını aşarak tanınırlık ve insanların sevgisini kazanan farklı inançlardan dini şahsiyetleri tanıttı. Birbirinden farklı tüm bu dinlerin öğretilerinin aslında barış içinde bir arada yaşamayı öğütlediğinin altını çizen Dr. Hoti'nin bu inançlara sahip insanların çok katmanlı kültürünü tanıttığı konuşması dinleyiciler için yepyeni bir ilham kaynağı oldu. 

Dr. Hoti, Sosyal gruplaşmaların veya tabakalaşmaların akademik bir analizinden ziyade farklı geçmişlere ve mezheplere sahip insanların inançlarını yaşama biçimlerini ve bakış açılarını anlamak için empati kurmayı amaçlayan bir yaklaşımı anlattı.
 
Konuşmayı Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün YouTube kanalı'ndan izleyebilirsiniz:  
 
https://www.youtube.com/watch?v=M_9o1s2PQeA 

Diğer Etkinlikler

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE), Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlediği etkinliğe katılan siyasetçiler...