Lübnan Üniversitesi Türkoloji Bölümü İlk Mezunlarını Verdi

Yazıcı-dostu sürüm

Lübnan'ın tek kamu üniversitesi Lübnan Üniversitesinde 2017 yılında, Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) katkılarıyla kurulan Türkoloji Bölümünde okuyan 13 öğrenci 3 yıllık eğitimlerini başarıyla tamamladı. 22 Aralık 2020'de düzenlenen mezuniyet töreninde öğrencilere diplomaları verildi.

Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle 2017 yılında Lübnan Devlet Üniversitesinde kurulan Türkoloji Bölümü ilk mezunlarını verdi. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen diploma töreninde 13 öğrenciye törenle diplomaları takdim edildi.

Yeni tip koronavirüs (KOVİD-19) salgını önlemleri dolayısıyla katılımın sayılı olduğu mezuniyet törenine, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, Lübnan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmed Rabah, YEE Türkçe Öğretim ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, Beyrut YEE Müdürü İbrahim Furkan Özdemir, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Beyrut Ofisi Koordinatörü Orhan Aydın, Türk Hava Yolları (THY) Beyrut Ofisi Müdürü Hasan Hamdan ve öğrencilerin aileleri ile öğretmenleri katıldı.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi
Hakan Çakıl

Türkiye ve Lübnan milli marşlarıyla başlayan mezuniyet töreninde konuşan Büyükelçi Çakıl, Türkiye ve Lübnan'ın ortak değerlere sahip iki dost ve kardeş ülke olduğuna işaret etti. Çakıl, iki ülke halkının birbirlerini daha iyi anlaması ve tanıması için Türkoloji Bölümünün ciddi bir boşluğu kapattığını anlattı.

Lübnan ile Türkiye arasında 2010 yılından beri vizelerin kaldırıldığını hatırlatan Büyükelçi Çakıl, Türk dizilerinin de son zamanlarda Lübnan'da çok izlendiğine ve bunun sonucu olarak Türkçeye olan ilginin de arttığına dikkati çekti.

TÜRKİYE İLE LÜBNAN ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİ GÖRECEK

Büyükelçi Çakıl, Türkoloji Bölümünde Türkçenin yanı sıra Türk tarihi ve Türkiye ile ilgili diğer birçok konunun da işlendiğini öğrendiğinde büyük gurur duyduğunun altını çizdi.

Lübnan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Rabah da Türkoloji Bölümünden verdikleri ilk mezunlarla gurur duyduklarını dile getirerek bu bölümden mezun olan öğrencilerin iki ülke arasında bir köprü görevi göreceklerini söyledi. Dekan Rabah da Türkoloji Bölümünde yürütülen eğitimin aynı zamanda iki ülke arasındaki eğitim köprüsünün daha etkin ve üretken bir şekilde gelişmesine katkı sunduğunu kaydetti.

"BÖLÜMDE İSTİHDAM EDECEK HOCA BULMAKTA ZORLANIYORUZ"

Bölümde istihdam edecek hoca bulmakta zorluk çektiklerine işaret eden Rabah, mezun olan ve çok güzel Türkçe konuşan 13 öğrencinin Türkiye'de yüksek lisans ve doktora eğitimlerini de tamamlayarak Lübnan Üniversitesi Türkoloji Bölümünde görev almak üzere geri gelmelerini temenni ettiklerini kaydetti.

Mezuniyet töreninde Türkoloji Bölümünde derece yapan ilk iki öğrenciye Türk Hava Yolları sponsorluğuyla Türkiye'ye gidiş-dönüş bileti hediye edildi. Diploma ve bazı hediyelerin mezunlara takdim edilmesinin ardından tören, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Ülkenin tek kamu üniversitesi olan Lübnan Üniversitesinde YEE'nin destekleriyle faaliyetlerine devam eden Türkoloji Bölümünün şu anda 40'tan fazla öğrencisi bulunuyor.

 

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...