Malezya'da “Tasavvuf Musikisi, Sema ve Ebru Performansı”

Yazıcı-dostu sürüm

Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü ile Kuala Lumpur Kültür ve Tanıtma Müşavirliği katkılarıyla "Türk Tasavvuf Musikisi, Sema Gösterisi ve Ebru Sanatı Performansı" etkinliği düzenlendi.

Kuala Lumpur Performans Sanatları Merkezinde düzenlenen program, Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı, Malezya Turizm, Sanat ve Kültür Bakanı Mohammadin Hacı Ketapi, Ulaştırma Bakan Yardımcısı Hacı Kamarudin Jaffar ve çok sayıda üst düzey isimin katılımlarıyla 19 Mart Salı günü gerçekleşti.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Büyükelçi Kavakcı, Mevlana’nın öğütlerinden alıntılar yaparak başladığı konuşmasında semanın ruhunu anlamak için Mevlana Celaleddin Rumi'nin anlaşılması gerektiğini belirtti.  Kavakcı, "Mevlana insanlığa verdiği öğütlerde başkalarının kabahatini örtmede gece gibi olmayı tavsiye etmiş, cömertlikte akan su gibi, öfke ve kinde ölü gibi davranmayı öğütlemiş, tevazuda toprak gibi olmak gerektiğini savunmuş ve herkesten olduğu gibi görünmesini, göründüğü gibi olmasını istemiştir." ifadelerini kullandı.

“Kültürümüzü Türk insanıyla paylaşmayı umuyoruz.”

Onur konuğu olarak programda yer alan Bakan Mohammadin Hacı Ketapi, Türkiye ve Malezya’nın diplomatik ilişkilerinde 55. yıl dönümünün kutlandığına dikkat çekti.

İki ülke ilişkilerinin Osmanlı İmparatorluğu ve Malay Sultanlıkları zamanına dayandığını vurgulayan Bakan Mohammadin, “Bazı liderlerimiz Türk kanı taşımaktadır. Bu bakımdan bizler kardeş sayılırız." şeklinde konuştu.

Bu ve benzeri etkinliklerin iki ülke arasında köprü niteliği taşıdığını aktaran Mohammadin, “Bakanlığımız da bu tür programları ve iş birliklerini destekleyecektir. Türkiye'ye gelerek kültürümüzü Türk insanıyla paylaşmayı umuyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından, tasavvuf musikisi konseri için sahne alan sanatçıların, 18 Mart anısına seslendirdikleri "Çanakkale Türküsü" ile Çanakkale şehitleri de anıldı.

Müzik dinletisi sonrası ebru sanatının yapılışının canlı performansla sunulduğu programda sema gösterisi ile son buldu.

Malezya'nın devlet haber ajansı Bernama başta olmak üzere ülke basının da ilgi gösterdiği etkinlik Büyükelçi Kavakcı’nın, Bakan Mohammadin'e hediye takdiminde bulunması ile son buldu.